У Рівному мешканці будинку перекривали вулицю

3918 0

Ми у соцмережах:

У Рівному мешканці будинку перекривали вулицю

У Рівному мешканці багатоповерхівки у неділю, 17 січня, перекрили одну із головних вулиць міста – Відінську на знак протесту. Таким чином вони хотіли привернути увагу до того, що не можуть потрапити до технічних приміщень і виправити несправності в обладнанні.

Чоловік, який має у приватній власності ці приміщення, пускати туди мешканців не хоче. На конфлікт відреагував мер, він приїхав на місце події, а на понеділок, 18 січня, збирає з цього приводу спеціальну нараду, де будуть вирішувати, як діяти далі, повідомляє Суспільне.

Де і чому виникла ситуація
На протест вийшли мешканці будинку на Відінській,39-Б, це будинок неподалік майдану Перемоги.

Будинок заселили у 2007-му році. Аби привернути увагу до проблеми, люди на деякий час перекрили вулицю Відінську, пересуваючись пішохідним переходом.

Мешканець В'ячеслав Мотчук пояснює, чому "накипіло".

- В будинку у всіх стоїть автономне опалення і вчора ми помітили, що настільки впав тиск води, що котли просто з дня на день вимкнуться і ми просто будемо мерзнути, система розморозиться. В нас є водонапірний вузол, але новий власник якого якимось чином показує право власності. Не дає нам допуску, вимагаючи в чаті, щоб ми оплатили йому орендну плату. Орендна плата, яку він нам дає в чаті, складає 1700 гривень за квадратний метр. Ми не розуміємо, за що ми маємо платити, коли стоїть там наше обладнання, яке є технічне, – пояснює чоловік.

Як реагують в ОСББ
Голова ОСББ "Відін" Олена Шинкарьова пояснює: у власності людини опинились і електрощитова, і насосна кімнати.

- Без цих приміщень будинок не може існувати. І на наше прохання, щоб він нам дав ключ... ніхто не забирає його власність, щоб він нам дав доступ, бо ОСББ обслуговує всі ці мереж. Взагалі, ми рік тому дізналися, що ці приміщення були викуплені, – каже очільниця об'єднання співвласників.

Олена Шинкарьова зазначає, що у будинку є пів сотні квартир, ще майже два десятка офісів.

- Відповідь: він (власник,-ред.) хоче гроші. Йому всі писали в чаті, що напишіть ваші пропозиції, договір дайте, ми його почитаємо з юристами. Він тільки це в усній формі чи в чаті пише, що він хоче за приміщення 5 метрів квадратних мінімум 8 тисяч гривень. Він вважає, що як він купив це приміщення, то все обладнання – це теж його. А це обладнання всього будинку, – додає голова ОСББ.

Як це пояснює інша сторона
Директор товариства з обмеженою відповідальністю компанії з управління будинками Володимир Процюк пояснює: ці приміщення він колись викупив у банку, який виставив їх як боргову нерухомість. Тепер хоче, щоб вкладений капітал почав повертатись і давати прибуток.

"От давайте поговоримо так: хто хотів би, щоб його житлом, майном користувались безоплатно? Напевно ніхто. От я не погоджуюсь, щоб моїм майном користувалися безкоштовно, я хочу, щоб за нього платили оренду. Насправді жильці не розуміють... скоріше всього, або їм не пояснюють, що та сума, яку вони можуть платити за оренду, вони вже її насправді платять в платіжках в ОСББ. ОСББ не хоче розподіляти ці платежі належним чином, або не може, не знаю, як там насправді", – каже чоловік.

Володимир Процюк наполягає, що єдиним виходом, з його точки зору, є укладення умов оренди на ці приміщення.

"Те, що це моя власність - я надав документи. В мене слово - документ, слово-документ, всі мої слова обґрунтовані. Якщо є їхня власність - нехай офіційно напишуть мені лист і нададуть документи", – каже чоловік.

Міський голова почав цікавитись
Після того, як люди перекрили вулицю, на місце приїхав міський голова Рівного.

Як розповів Олександр Третяк Суспільному, у понеділок, 18 січня, зранку із цього приводу він збирає нараду із мешканцями та іншими причетними до ситуації.

- Будемо обговорювати алгоритм дій. Якщо не буде вирішено це питання в мирний спосіб і цей чоловік не дасть доступу до лічильників і до коригування подачі води, то, відповідно, будемо шукати інші юридичні правові механізми, як інші служби можуть втрутитись в цю ситуацію, – каже Олександр Третяк.

На момент візиту міського голови  власника приміщень уже не було.

- Це ж неприйнятно, коли одна людина бере в заручники весь будинок і маніпулює ними. Ми не будемо пасивними спостерігачами, а будемо контролювати ситуацію, щоб мешканці, власники свого будинку не були в заручниках в однієї приватної особи, яка вирішує: давати доступ до лічильників чи не давати. Тим паче, що ще й вимагає гроші за це, – каже міський голова.

Більше про цю ситуацію Суспільне продовжить розповідати у понеділок, 18 січня.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також