У Рівному показали посуд із порцеляни, якому понад 200 років

2226 0

Ми у соцмережах:

У Рівному показали посуд із порцеляни, якому понад 200 років

Сьогодні у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку «Корецька порцеляна». На ній представлено близько 20 зразків фарфорових виробів, які виготовляли на території Волині понад двісті років тому.

В Україні виробництво порцеляни розпочалося в другій половині 18 століття у Корці. Так, 1784 року князь Юзеф Чарторийський заснував виробництво порцеляни. Виробництво було обладнане 86 верстатами, кількість працівників сягала 1000 осіб. І це дало значний поштовх для розвитку самого міста Корця.

Щомісяця підприємство виготовляло 20 тис. виробів. Фабрика мала свої склади готової фарфорової продукції у Бердичеві Житомирської області, Старокостянтинові Хмельницької області, у Кременці та навіть у Варшаві.

– Корецька порцеляна завжди визначалася високим стилем, тому що власники фабрики для того, щоб випускати порцеляну, привозили майстрів, які мали німецьке та французьке походження братів Мезерів, які були хорошими керамістами, добре знали виробництва та уважно ставилися до стилю. В процесі еволюції корецької порцеляни вироби набувають позолоти, важкості, – розповів ініціатор виставки, старший науковий співробітник сектору мистецтв Рівненського краєзнавчого музею Віктор Луц.

Пізніше один із братів Михайло Мезер у Баранівці Житомирської області започаткував виробництво фарфорових виробів, де працювали люди з Корця.

На дослідження фарфорових виробів на Волині рівненських науковців спонукала замітка в газеті «Червоний прапор» 1980 років про те, що у Польщі видали марки, які присвячені Корцю. На марках була зображена порцеляна, яку виготовляли у Корці. Тоді почали дослідження і знайшли інформацію, що корецьку порцеляну поляки колекціонували з 19 століття. Порцелянові вироби зберігали у польських музеях та у Львові. Нині багато фарфорових виробів зберігається в музеї Чарторийських, що у Польщі.

Натомість в Україні збереглося дуже мало порцелянових виробів, які виготовляли у Корці та Баранівці. Із великих сервізів залишився тільки окремий посуд: тарілка чи кухликю. Деякі старовинні фарфорові фігури нині зберігаються у музеях Острога. Для виставки в Рівненському обласному краєзнавчому музеї частину виробів привезли саме з острозьких музеїв. Ще частина – у Корці.

Виставка у Рівненському краєзнавчому музеї триватиме щонайменше місяць.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також