У Рівному покажуть, як роблять унікальний музичний інструмент з Полісся

452 0

Ми у соцмережах:

Фото - з телеграм-каналу Андрія Карауша

Завтра усіх охочих запрошують на майстерклас з виготовлення дудки-викрутки та послухати, як на ній грають талановиті музиканти.

- Якщо хочете побачити, як роблять поліську дудку-викрутку, ще й зіграти на ній – цей захід для вас. 4 липня наш обласний центр народної творчості в "Етносаду" на Драгоманова, 22 організовує майстерклас, початок об 11:00, - запрошує голова обласної ради Андрій Карауш.

 
- Навіщо це. Нематеріальна культурна спадщина підпадає під збереження і популяризацію, а дудка-викрутка є у переліку з 2023-го. Тож раз на пів року спеціалісти галузі влаштовують низку заходів, гуртуючи дослідників, етнографів, музикознавців та усіх мотивованих людей.
 
- Що буде на майстеркласі. Як розповіла очільниця центру Ірина Рачковська, можна буде побачити процес викручування інструмента із сосни – це багатовікова традиція. Виступлять і носії та дослідники традиції – Юрій Ковальчук, Андрій Ляшук, Сергій та Людмили Вострикови.
 
- Що таке дудка-викрутка. Це музичний інструмент, назва якого походить від способу виготовлення: дудку робили з гілки сосни, викручуючи її середину. Виготовлення вимагало знань про деревину, час її дозрівання, структуру. Інструмент тісно пов’язаний із Поліссям – способом життя його жителів. Цього року Мінкульт направив традицію поліської дудки-викрутки на розгляд ЮНЕСКО як таку, що потребує термінової охорони.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також