У Рівному презентують "Гонитву"

1358 0

Ми у соцмережах:

У Рівному презентують

Презентація нового роману про УПА "Гонитва" - про людину, яка тричі тікала з радянських концтаборів, відбудеться у четвер, 10 жовтня, о 15-й годині у комунальній книгарні облради "Дружба" на майдані Незалежності, 5, у Рівному.

Головного героя твору – вояка УПА Петра Смоляренка – автор списав з реальної людини – упівця Антона Олійника, який народився у 1926 році на хуторі Березина села Друхів ( нині це Березнівський район) Рівненщини.

На презентації буде можливість поспілкуватися з автором роману, а він - вихідець з Рівненщини (село Вільне Дубровицького району), а нині мешканець Хмельницького Петро Воробей.

Антон Олійник з Рівненщини, який став прототипом головного героя роману «Гонитва», став повстанцем у 17 років. Спочатку був зв’язковим, потім читав лекції на вишколах упівців, як пропагандист, був керівником юнацтва району тощо. Символом свого життя він обрав кетцаля – священного птаха племені майя, який не живе в неволі, за що й отримав повстанське прізвисько – Індус.

 У 1947 році був вперше арештований. Його засудили до 25 років радянських концтаборів. Відбував покарання у Мордовії. Тричі з неволі тікав. Василь Стус, який відбував покарання у «Дубравлазі», звідки здійснив свою останню втечу Олійник, за нескореність і любов до волі назвав його Новітнім Кармелюком.

5 жовтня 1966 року Рівненська судова колегія у кримінальних справах винесла вирок - розстріл і конфіскація майна. Антона Олійника розстріляли 6 лютого 1967 року в Києві.

Автор роману Петро Воробей народився у селі Вільне Дубровицького району. Нині живе у Хмельницькому. Він - журналіст, письменник, лауреат премії ім. Якова Гальчевського – “За подвижництво в літературі й утвердження української державності”, автор історичної трилогії «Заграва», яка отримала першу премію Міністерства культури в літературному конкурсі серед письменників України «Українська революція 1917 – 1921 років».

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також