У Рівному презентують свій Енергодім

1577 0

Ми у соцмережах:

П’ятиповерхівка на вулиці Замковій у Рівному — одна з перших, яку утеплили завдяки участі у міській програмі термомодернізації

Ця подія стане своєрідною «родзинкою» бізнес-форуму «Велике Рівне. Енергоефективність 2019», на який запрошено урядовців, економістів, науковців і представників житлового сектора. Адже щойно в Україні запрацював Фонд енергоефективності, який анонсував про започаткування програми «Енергодім», у Рівному підготували свою — «Енергодім-Рівне».

Про те, що пропонує нова міська програма підтримки ОСББ, «РВ» розповів її співавтор, депутат Рівненської міської ради Сергій ВАСИЛЬЧУК:

— Як і обіцяли, залучивши фахівців і голів ОСББ, ми напрацювали міську програму «Енергодім-Рівне», що доповнюватиме загальнодержавну «Енергодім». У ній, зокрема, передбачено два напрями. Перше питання: кредитні кошти — завжди відчутний фінансовий тягар. Але люди мусять їх взяти на реалізацію проекту і, зрозуміло, будуть брати ті гроші не всі відразу, а поступово. Відтак місто Рівне разом з областю будуть відшкодовувати банківські відсотки. Тобто якщо зараз умовно банк надає кредит під 18% річних, то 10% відшкодовує обласна влада, а 8% буде компенсувати місто впродовж 12 місяців з моменту отримання кредиту. Чому такий термін? Щоб люди були зацікавлені якомога швидше виконати заплановані роботи. Так само є певні вимоги щодо терміну виконання цих робіт і з боку Фонду енергоефективності.

Крім того, ми будемо відшкодовувати ще й тіло кредиту. Для тих ОСББ Рівного, які потраплять у число перших 300 об’єднань України, відшкодуємо додатково ще 5% тіла кредиту за пакетом Б. Отже, вимальовується можливість отримати відшкодування за пакетом Б — 75% вартості проекту. Плюс будемо гасити відсотки по кредиту. Кращих умов, як на мене, не буває. А тим ОСББ, що не увійдуть до числа перших 300, будемо відшкодовувати 20% за пакетом А (заміна вікон, дверей, встановлення ІТП, лічильника тепла з регулятором тощо) і пакетом Б (утеплення горищ, стін, підвалів, заміну труб і т.д.). Вийде 60% — за одним і 70% — за іншим.

Заснування програми «Енергодім-Рівне» схвалює співавтор міської програми термомодернізації, депутат Рівненської міської ради Богдан Гапяк:

— Написана програма «Енергодім-Рівне» зайвий раз доводить, що наше місто по праву вважається всеукраїнським лідером з впровадження енергозаощаджувальних заходів. Так, як свого часу ми першими в Україні запустили програму термомодернізації, тепер стали піонерами тісної співпраці з Фондом енергоефективності. Це розширення можливостей наших мешканців не тільки зробити свої будинки комфортнішими, а й суми в платіжках за комунальні послуги — меншими.

Ощадливе використання енергоресурсів — це, крім усього, енергетична незалежність України. І чим більше у нас буде програм, які допоможуть економити енергоносії, тим швидше ми раз і назавжди позбудемося залежності від російської «газової голки».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також