У Рівному стало менше шуму. І не тільки вночі

1046 0

Ми у соцмережах:

Фото Mykyta Ant

Вперше за багато років на вулицях Рівного фіксують менше шумового забруднення. Причому, помітно тихіше стало не лише вночі, коли діє комендантська година, а й вдень. Де саме у місті живеться гучніше — досліджували фахівці обласного центру контролю і профілактики хвороб. З пів сотні точок замірів норму перевищено тільки у 12 — в окремих місцях на вулицях Карнаухова, Костромській, Кулика-Гудачека, Степана Бандери, Київській, Білій, Павлюченка та Коперніка. Тобто там, де проїжджає багато важкого транспорту.

Дмитро Полюхович, завідувач лабораторії радіологічних досліджень та інших фізичних факторів:

— Рівне справді стало дещо тихішим, така динаміка. Напевно, багато факторів спрацювало одночасно. Що саме — можемо тільки здогадуватися. Уже багато років основним джерелом шуму в містах є навіть не підприємства (які переважно розташовані у промзонах, подалі від житлових будинків), а саме транспорт. Через війну пальне подорожчало, тож можна припустити, що більше людей пересіли з власних автомобілів у громадський транспорт. А ще подіяло «нульове» розмитнення, бо завезли, мабуть, транспорт у кращому стані і тепер побільшало електроавтомобілів, а вони є набагато тихішими.

Загалом по Рівному у нас було 50 точок заміру і ще 47 точок по області — в Березному, Дубні, Вараші, Зарічному, інших місцях. По Рівному інтенсивність руху становила в межах 210–870 одиниць автотранспорту за пів години. А Дослідження ми проводили не по ночах, а в денну пору — з ранку до вечора. Потім потрібно було узагальнити, оцінити результати. Цей рік нестандартний, тому цікаво буде побачити ситуацію в наступному році — зміниться вона в кращий бік чи буде як раніше. Зменшити рівень шуму в містах можна завдяки зеленим насадженням, які утворюють «живий» екран, поглинаючи звук. А якщо людина відчуває, що хоче перепочити від шуму — найкраще поїхати за місто.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також