У Рівному стартував шаховий чемпіонат

1290 0

Ми у соцмережах:

У Рівному стартував шаховий чемпіонат

На два тижні Рівне опинилося у центрі уваги всіх шанувальників інтелектуального виду спорту. Цього понеділка у місті стартував 85-й чемпіонат України з шахів серед чоловіків, а сьогодні стартує 76-й чемпіонат України з шахів серед жінок. На Рівненщину з’їхалися відомі українські шахісти, які боротимуться за першість до 17 грудня.

шахи Головними фаворитами змагань є олімпійські чемпіони Олександр Моісеєнко та Захар Єфименко, чемпіон, срібний та бронзовий призер олімпіад Андрій Волокитін. Власне, чоловіки розпочали грати раніше, у понеділок. Турнір серед жінок розпочнеться сьогодні, 8 грудня. Загалом у Рівне приїхало 12 гросмейстерів та 10 гросмейстринь. Чоловіки вже зіграли 4 партії, дві з яких – у нічию. Загалом має відбутися 11 чоловічих партій та 9 жіночих. Добивалися того, аби чемпіонат з шахів пройшов саме у Рівному, депутат обласної ради та президент Рівненської обласної федерації шахів Володимир Ковальчук та народний депутат, родом із Рівного, Андрій Лозовий, якого обрали головою оргкомітету чемпіонату.

Володимир Ковальчук
Володимир Ковальчук прокоментував значення події для Рівного: - Те, що чемпіонат проходить у Рівному – велике досягнення для міста. Востаннє подібна подія була у 2005 році, але тоді Рівне приймало лише чоловічий чемпіонат. Тепер же у місто з’їхалися досить титуловані гросмейстери як серед чоловіків, так і серед жінок. Мої емоції зашкалюють. Шахи – моє життя. І я щасливий, що зміг добитися, щоб саме Рівне, яке з кожним роком стає все більш помітним на міжнародній шаховій карті, приймало чемпіонат. Тепер весь світ слідкує он-лайн за тим, що відбувається у нашому місті. Мені телефонують з усіх областей і вітають з цією подією. Два попередніх роки чемпіонати з шахів проводили у Львові і я, так би мовити, перетягнув покривало до нас. Але хочу, щоб ми перейняли позитивний досвід сусідів. У 2014 році після проведеного чемпіонату у школах Львова ввели факультатив з шахів і це дало інтелектуальний поштовх дітям, результати ЗНО стали кращими за ті, що були у попередніх роках. Домовляємося з львів’янами, щоб вони передали нам свої напрацювання. На жаль, Рівненщина ще не виростила власну шахову зірку, яка могла б на рівних боротися з міжнародними гросмейстерами, але ми плануємо це зробити. У нас з’являються шахові клуби. Так, у клубі на Ювілейному, площа якого 300 кв. м, займається півсотні діток, діють секції при школах. Ми хочемо, щоб у кожній школі викладали предмет «Шахи». Також хочемо запросити міжнародного гросмейстера, щоб він тренував наших діточок. Вже є погодження міського голови, щоб цей гросмейстер отримав тут житло. Це буде дуже важливий крок для розвитку нашого інтелектуального виду спорту. Грають шахісти щодня з 15.00 у Міському будинку культури, що у парку Шевченка. Подивитися на гру можуть всі охочі. І навіть не виходячи з дому – чемпіонат в онлайн-режимі транслює три веб-сайти. Єдиним вихідним буде 12 грудня. Цього дня організатори планують влаштувати сеанс одночасної гри між кимсь із гросмейстерів та юними рівненськими шахістами.
Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також