У Рівному судді ховаються від підсудного

35337 0

Ми у соцмережах:

У Рівному судді ховаються від підсудного

Те, що судова справа проти Ігоря Мічуди, керівника обласної Державної архітектурно-будівельної інспекції, шита білими нитками, було очевидно ще на її початку, 2019 року. Це не завадило правоохоронцям запроторити Мічуду до слідчого ізолятора, де він провів далеко не найкращі часи власного життя. Потім щось змінилося. Чи то у владі, чи то у правоохоронців, чи то у всіх разом. Як наслідок — охочих займатися заздалегідь безперспективною справою не знайшлося. Мічуду випустили з ізолятора, а справу вирішили «спустити на гальмах». Хіба вперше? Але колишнього головного будівельного інспектора області, а нині військовослужбовця це не задовольнило.

Ігор Мічуда прагне довести в суді, що всі десять підозр у кримінальних злочинах були неправомірними. Але суд ніяк не може відбутися. За п’ять років справа Мічуди перетворилася на фарс. Формальною причиною цього є поведінка військових прокурорів, які постійно змінюються, намагаються будь-що уникнути своєї участі у цьому процесі. Дійшло до того, що підозрюваний благає міський суд Рівного знайти тих, хто хотів його судити. Поки що безрезультатно.

Останнє засідання у цій справі мало відбутися 21 грудня. Але на початку засідання головуючий суддя зачитав чергове прохання від військової прокуратури перенести початок слухань. Коли це почув підозрюваний, то заявив клопотання про відвід усієї колегії суддів.

Нагадаємо, що у кримінальному провадженні фігурують колишній очільник обласного ДАБІ Ігор Мічуда, його син та бухгалтерка приватної фірми, яких звинувачують у хабарництві. Справу порушили у 2019 році через забудовників «Рівненської брами», які заявили правоохоронцям, що буцімто Ігор Мічуда вимагає у них кошти. За твердженням правоохоронців, хмельницька компанія «Буд Кепітал Менеджмент» мала заплатити неправомірну вигоду, щоб будівельна інспекція закрила очі під час перевірок їхнього будівництва. За це вони переказали 400 тисяч гривень на рахунок приватної компанії «Мека», де директором колись працював син Мічуди — Андрій. Саме цю суму слідство називає як хабар. Однак уже після затримання усіх фігурантів справи виявилось, що гроші було заплачено за договором купівлі-продажу партії батарей, які були необхідні для будівництва. Згодом це підтвердив і суд.

Ігор Мічуда, військовослужбовець ЗСУ:

— У свій час забудовники замовили проти мене справу, бо знали, що не зможуть здати свої об’єкти, поки я при посаді. Адже вони будували з порушеннями законодавства. Тому після затримання мене посадили у слідчий ізолятор без права внесення застави, що саме по собі є нонсенсом. Бо мене звинувачували в економічному злочині, а тримали як особливо небезпечного злочинця.

Коли підходили до завершення строки мого перебування у СІЗО, то мені докидали по одному кримінальному провадженню, щоб довше там мене потримати. Так я просидів за гратами пів року, а ці забудовники встигли здати свої об’єкти. Тепер усе робиться для того, щоб розгляд справи не відбувся. Бо чомусь проти мене виступає військова, а не цивільна прокуратура. Хоч на час порушення цієї справи я був цивільною людиною.

Ті, хто замовив справу, знають, що як тільки почнеться її розгляд, то суд побачить невідповідність у підслідності. Справа буде закрита. Тому вже кілька разів змінювалися військові прокурори, яких у справі виступає аж п’ятеро. Усі бояться виправдального вироку. Як тільки буде виправдальний вирок по мені, то тоді настане відповідальність людей, які сфабрикували цю справу. Бо мене незаконно позбавили волі та протримали у в’язниці. Незаконне позбавлення свободи тягне на від 5 до 10 років позбавлення волі. Через це я рішуче не згодний, щоб відбувалося затягування справи у розгляді.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також