У Рівному судили активіста, який приніс до райсуду траурний вінок (ВІДЕО)

1361 0

Ми у соцмережах:

У Рівному судили активіста, який приніс до райсуду траурний вінок (ВІДЕО)

У Рівному розглянули справу проти активіста з Костополя Олександра Лади, якого звинувачують у порушенні громадського спокою, бо приніс під стіни районного суду траурний вінок.

Працівники адмінбудівлі викликали поліцію, де й зайнялися чоловіком. Справа тягнулася протягом кількох місяців, і уже є рішення, повідомляє ITV.

Як пояснив Олександр Лада, то був своєрідний протест, адже цей суд закрив справу стосовно в.о. міського голови Костополя Давида Дідуха. На нього було складено 28 протоколів щодо ймовірних корупційних дій. Вінком, пояснює Лада, він намагався донести суспільству, що справу не закрили, а похоронили.

Суд встановлював, чи порушував Олександр Лада своїм вчинком громадський спокій. Дослідили відео із камер спостереження. Видно, що активіст без будь-якого спротиву причепив вінок до колони. Опісля спокійно пішов. Побачивши такий подарунок працівники суду викликали поліцію. У своїх пояснення служителі феміди вказали, що "були налякані та перебували в пригніченому стані".

Після того, як костопільчанин залишив вінок біля суду, працівникам поліції знадобилося 19 днів, аби скласти протокол. Більше того, у процесі цієї роботи Олександр Лада зафіксував, як люди, які приїхали із поліцейським, сходили в туалет на територію до його сусідів. 

Олександр написав заяву у поліцію, аби двох людей притягнули до відповідальності за дрібне хуліганство.

На 19 день після інциденту із вінком активіст спілкувався із поліцейським. Є відео із бодікамер. Його розглянули в суді. Протокол у присутності активіста складено не було. У підсумку протокол склали без активіста. Він вважає, що так порушили його права. Акцентував на цьому і захисник. Також адвокат просив, аби справу закрили, адже громадського спокою порушено не було.

Суддя Олександр Штогун визнав активіста винним у вчиненні адміністративного правопорушення, втім звільнив його від відповідальності. Обмежився усним зауваженням. Тобто, обійшлося без штрафу, примусових робіт та тримання під вартою. Олександр Лада подаватиме апеляцію. Себе винним не визнає. Каже: не хоче тішити нічиє самолюбство.

Олександр Лада додає: якщо програє суди в Україні, то спробує щастя у європейських інституціях. У приклад наводить історію українки Галини Швидкої. Жінка ще у 2011 році обрізала стрічку з вінка до пам'ятника Шевченку, яку приніс тодішній президент. Пенсіонерка зрізала прізвище Януковича. За це відсиділа 10 діб у в'язниці. Через три роки, у 2014-у Європейський суд з прав людини визнав це порушенням і постановив - виплатити пенсіонерці 5000 євро з державного бюджету за моральну шкоду. Як буде у цій історії, дізнаємося згодом. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також