У Рівному тепер діє дистанційне правосуддя

1626 0

Ми у соцмережах:

У Рівному тепер діє дистанційне правосуддя

Дистанційне засідання суду. Саме так слухали справу про адміністративне правопорушення в Апеляційному суді Рівного. Ця установа першою в області перейшла у такий режим роботи. Проводили допит свідка онлайн. Тимчасові зміни впровадили на час карантину. Адже суд - це місце, де скупчуються люди, і це може призвести до поширення COVID - 19.

У Рівненському апеляційному суді триває розгляд справи. Дистанційно. Свідка допитують онлайн, повідомляє Рівне 1. 

У якості свідка працівник поліції, який знаходиться по той бік екрана і на час судового засідання знаходиться у себе у відділку. Після допиту свідка суддя йде до нарадчої кімнати і через кілька хвилин вже постановляє рішення.

Олег Полюхович, голова Рівненського апеляційного суду, повідомив:

— Ми зацікавлені в тому, аби на час карантину до суду приходило менше відвідувачів, а справи, за згодою сторін, розглядалися з використанням відеоконференцзв’язку та власних технічних засобів сторін. Такі норми на період карантинних обмежень передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який набрав чинності 2 квітня 2020 року. Законом, зокрема, внесено зміни до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кримінального процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства України, Господарського кодексу України, Цивільного Кодексу України, Кодекс законів про працю тощо. І хоча таких змін не внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення, ми не бачимо перешкод для розгляду адміністративних матеріалів за допомогою певних новітніх технічних засобів. Сьогодні, власне, ви й стали очевидцями розгляду апеляційної скарги за допомогою програми Skype: свідок зміг відповісти на запитання судді поза межами судової установи. Я вважаю позитивним намір законодавця надати можливість учасникам судового розгляду брати участь у судовому засіданні, використовуючи власні технічні засоби. Ми провели судове засідання в такому форматі вперше та плануємо й надалі застосовувати дистанційне спілкування при здійсненні судочинства, доки не будуть припинені карантинні обмеження.

Дистанційне судове засідання хочуть впровадити і в судах першої інстанції. Адже почастішали випадки, коли люди, користуючись карантинними обмеженнями, намагаються уникнути адміністративної відповідальності.  

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також