У Рівному відкрили виставку про тих, хто рятував інших

663 0

Ми у соцмережах:

У Рівному відкрили виставку про тих, хто рятував інших

У Рівному відкрили виставку про осіб, які рятували представників інших націй у роки Другої світової. Тоді на Волині Третій рейх вів політику геноциду щодо євреїв та ромів, а також винищення інших народів. Презентацію стендів підготувала громадська організація "Мнемоніка".

Керівник центру студій політики пам’яті "Мнемоніка" Максим Гон оповів історію волинянки бабці Шури. Рік тому президент Польщі Анджей Дуда вручив їй медаль "Чеснота і братерство". Ця жінка – одна з тих, хто в роки нацистської окупації Волині рятував від загибелі представників інших національностей і віросповідань, повідомляє Суспільне..

"Це розповідь про тихий героїзм тих, хто наважився протистояти нацизму, ненависницьким ідеологіям і рятував ближніх. Поляки, які рятували українців, українці, які рятували євреїв, українці і поляки, які рятували ромів, чехи, які рятували українців і поляків", – каже Максим Гон.

Виставка "Людяність над безоднею пекла" розповідає про порятунок від смерті представників тих національностей, які стали мішенями нацистської Німеччини. Загалом представлено десять стендів.

"В першу чергу ми маємо подякувати громадській організації "Мнемоніка" за прекрасні виставки, якими вони піднімають ті теми Другої світової війни, які мало висвітлені і малознані в нашому краї. Ми бачимо нових людей, нових постатей, які з'являються через ці дослідження", – каже кандидатка історичних наук, заступниця директора обласного музею Тетяна Самсонюк.

Презентують виставку в Міському палаці культури. Сюди завітали 70 школярів та студентів з Рівного. Серед них – і студентка Анна, яка вивчає політологію.

"Це важливий захід в житті кожної молодої людини, тому що ми забулися про те, якою ціною куплена наша свобода, наша сучасна лояльна система, наше суспільство, яке не знає, що таке утиски і дискримінація. І такі заходи проводити абсолютно потрібно – частіше, більше", – розповіла Анна Данилюк. 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також