У Рівному вперше провели урологічну операцію півторамісячній дитині

897 0

Ми у соцмережах:

У Рівному вперше провели урологічну операцію півторамісячній дитині

Оперували дівчинку лікарі Рівненської обласної дитячої лікарні та Київського інституту педіатрії, акушерства та гінекології. У немовляти вроджена патологія сечової системи, тому оперувати потрібно було терміново, аби дівчинка мала шанси на повноцінне життя, – пояснили лікарі.

Діагностували патологію сечової системи у прооперованої дитини ще в утробі матері.

- Це була дівчинка 1,5 місяця з уродженою вадою сечової системи – гідронефроз. Ступінь була важка, тому потребувала хірургічного лікування саме в цьому віці. Якщо не зробити цю операцію – можна було втратити нирку", – розповів Суспільному дитячий лікар-уролог Інституту педіатрії, акушерства та гінекології (м.Київ) Максим Пономаренко.

Операція за участі київських фахівців тривала дві години.

- Операційна бригада – це троє лікарів, лікар-анестезіолог, анестезистка, операційна сестра і та, хто нам допомагає – молодші медсестри. Тобто це не одна людина, це цілий склад. Маю надію, що ще трохи буду з ними співпрацювати, але маю надію, що колись зможу працювати самостійно, – каже дитяча лікарка-уролог Рівненської обласної дитячої лікарні Тетяна Безручко.

Наразі півторамісячна дівчинка знаходиться в реанімації, прооперована нирка почала функціонувати. За її станом лікарі будуть стежити до повноліття.

У обласній дитячій лікарні проводять операції сечової системи четвертий рік.

- Раніше в нас такі операції проводилися, в тому числі, і лапароскопічні у дітей старшого віку. Чим раніше оперуються такі вади розвитку – тим кращий функціональний і відстрочення результатів таких дітей, – сказав завідувач хірургічного центру Микола Поліщук.

7 грудня 2020 року провели схожу операцію 9-річному Макару.

- Ми з Костополя, наші лікарі думали, що це отруєння. Зрештою, ми зрозуміли, що у нас проблема з ниркою, зробили УЗІ і воно показало, що в нас 14х9 камінь в нирці. У нас вроджена вада нирки, дві додаткові судини на нирці, які не дають сечі нормально із нирки проходити до сечового міхура. Слава Богу, поправляємося і ми надіємось, що до Нового року ми будемо вдома, – розповіла мама хлопчика Юлія Забедюк.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також