У Рівному вперше зробили операцію Хармса

2863 0

Ми у соцмережах:

У Рівному вперше зробили операцію Хармса

У Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка вперше провели операцію Хармса.Пацієнтом лікарні став чоловік 46 років з унікальною історією. Він майже 25 років ходив зі зламаним хребцем.

При падінні з висоти у далекому 1997 році у нього був зламаний один з головних стабілізаційних елементів шийно-потиличної ділянки - зубовидний відросток другого шийного хребця. Пацієнту пощастило, адже спинний мозок первинно не постраждав, проте через 25 років почали проявлятись симптоми мієлопатії (дегенерації спинномозкових структур) з неврологічними проявами.  

Після багатьох обговорень цього  клінічного випадку з провідними спінальними хірургами України та Німеччини було прийнято рішення провести унікальну операцію: атланто-аксіальну фіксацію по Хармсу з корекцією міжхребцевого птозу в Обласному центрі ортопедії, травматології та вертебрології Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка.

- Суть операції полягає у тому, що перший і другий шийні хребці вправляють та фіксують між собою гвинтово-стрижневою конструкцією. Це оперативне втручання на шийному відділі хребта вважається одним із найскладніших через близьке розташування життєво важливих структур, таких як хребетна артерія, ушкодження якої може призвести до інсульту у вертебро-базилярному басейні, та шийний відділ спинного мозку, травма якого може стати причиною глибокої інвалідизації чи смерті пацієнта, йдеться у повідомленні Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка.

Оперативне втручання виконали: хірург - доктор медичних наук В.Піонтковський, асистенти - В. Златів, В. Павлов, операційна сестра - С. Звірковська та анестезіолог - М. Барса.  На наступний день після операції пацієнт почувається значно краще, пересувається самостійно, не потребуючи сторонньої допомоги.

Операція Хармса -  хірургічне втручання назване на честь німецького вченого, ортопеда-травматолога Юргена Хармса, який запропонував найбільш дієвий варіант операції у разі виникнення неврологічного дефіциту при краніо-цервікальній нестабільності – стані, коли нормальні анатомічні співвідношення між черепом та шийним відділом хребта порушуються внаслідок травми чи захворювання.

Сьогодні клініка Хармса спеціалізується на проведенні складних оперативних втручаннях на хребті: корекція сколіотичних деформацій, оперативні втручання через трансторакальні та торакоабдомінальні доступи та інші.  Колектив Обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології підтримує постійний зв’язок з німецькими колегами та впроваджує європейський досвід в Україні, повідомляє Рівненська обласна клінічна лікарня  імені Юрія Семенюка


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також