У Рівному знищують українську традиційну культуру? Батьки б’ють на сполох

4427 0

Ми у соцмережах:

У Рівному знищують українську традиційну культуру? Батьки б’ють на сполох

Близько 70 дітей навчаються у класах художньо-естетичного напрямку "Кобзарство" при Рівненському обласному ліцеї. У народі ці класи називають по-простому – школа кобзариків. Таких в Україні є дві, і новий закон про освіту вимагає, аби вони, мистецького спрямування, були відділені від наукових закладів, яким є обласний ліцей.

До 1 вересня ліцей, який на сьогодні має статус школи-інтернату і навчає дітей з восьмого класу, мають реорганізувати. «Школа кобзариків», кажуть в управлінні освіти, за нинішнім законодавством там бути не може.

За словами заступника начальника обласного управління освіти Олега Пекарського, наразі доля кобзариків не вирішена. В управлінні розглядають три варіанти: переведення класів до Олександрії, де при тамтешній колишній школі-інтернаті створять заклад мистецького напряму, де навчатимуть і гри на бандурі, і ліплення з глини, й інших українських народних мистецтв.

- Також ми надіслали лист до Міністерства освіти з проханням роз’яснити закон і, можливо, як виняток дозволити і надалі функціонувати при обласному ліцеї класам художньо-естетичного напряму, - додає пан Пекарський. – Відповіді ще не отримали. Просили також долучитися міську владу Рівного, аби вона запропонувала відкриття класів при котрійсь зі своїх шкіл. Нам надіслали пропозицію відкрити класи при ПДМ, але це позашкільна освіта, а батьки учнів, які навчаються на «Кобзарстві», хочуть, щоб їхні діти ходили до школи, яка має художній напрям.

Батьки дітей написали звернення до голови Рівненської ОДА з проханням зберегти їхню школу при обласному ліцеї. Журналістам розповідають, що закон покликаний покращити умови навчання дітей, а не погіршувати їх. А кращих умов за обласний ліцей, стверджують, годі й шукати: там є і обладнання, і підручники, й інструменти, і хороші викладачі. Адже при закладі класи кобзарства функціонують ще з 2006 року. Діти, до слова, гри на бандурі вчаться після уроків, які такі ж, як і в їхніх однолітків з інших класів.

Батьки просять принаймні дозволити довчитися їхнім дітям, а тоді робити реорганізацію. На «Кобзарстві» навчаються з 5 по 9 клас, далі діти або вступають до обласного ліцею, або в музичні училища.


Деяких дітей батьки уже забрали з «Кобзарства», коли почули про плани перевести школу до Олександрії. Дорослі обурені такою ідеєю: мовляв, довозити щодня дітей за місто буде дорого, а тим, хто живе у селах – ще й незручно. Залишати ж дітей жити у гуртожитках в Олександрії не хочуть: по-перше, зазначають, ті ще малі і негоже їх відкривати від дому. По-друге, батьки наполягають, що їхні діти – духовні й навчатися поруч з вихованцями олександрійського інтернату, яких називають дітьми вулиці, їм буде важко.

Окрім того, обурені батьки зазначають, що обласна влада хоче просто заповнити олександрійську школу, яку реорганізували з інтернату і яка не має на сьогодні достатньо учнів. А ідею перенести з обласного ліцею «Кобзарство» називають чи не спробою знищити українську традиційну культуру, якої, зазначають, у нинішньому світі IT-технологій стає все менше. Мовляв, до Олександрії у школу кобзарства дітей набрати не зможуть.

 Додамо, що директорка ліцею Наталія Сосюк підтримує батьків кобзариків. Але остаточне рішення ухвалюватиме обласна рада.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також