У Рівному з’явилася перша в Україні вишита Шевченкіана

866 0

Ми у соцмережах:

У Рівному з’явилася перша в Україні вишита Шевченкіана

Першу в Україні Шевченкіану у вигляді вишиваних книг створила Олена Медведєва. Це 4 різноформатні «Кобзарі» з ілюстраціями, вишитими хрестиком і шовкографією.

Першим у цій серії був фоліант у шкіряній обкладинці, торік була виготовлена мініатюра. А цьогоріч завдяки карантину вдалося завершити ще два «Кобзарі». Їх уперше Олена Медведєва показала Суспільному.

— Перша ластівка, можна так навіть сказати видання 1840 року, але вишите у 2013-му. Це книга-мандрівниця, бо увесь Майдан, який відбувався в Києві, вона прожила у музеї Шевченка на Козиному болоті за 50 метрів від Майдану, – розповідає засновниця видавництва «Креативна книга» Олена Медведєва.

Цей «Кобзар» у шкіряній обкладинці і вагою 3,5 кілограми, побував у краєзнавчих музеях різних обласних центрів, у дитсадках, школах і вишах. Потому книга повернулася в Рівне і надихнула Олену Медведєву знову взятися за Шевченкове слово.

«Кобзар» у полотняній сорочці, неймовірно теплий на дотик. Тому що обкладинка виготовлена з домотканого полотна ручної роботи. Ілюстрований цей «Кобзар» ранніми офортами Тараса Шевченка. Їх Олена Медведєва виконала в техніці шовкографії. Сторінки й обкладинку «Кобзаря» оформлено візерунком ХІХ століття. Вага книги – понад 3 кілограми. Паралельно Олена Медведєва вишила Шевченкове слово в мініатюрі.

— А ось цей – буквально кілька тижнів тому. Тобто він свіженький-свіженький, ще пахне фарбою, клеєм, ниточками, ще можна відчути на дотик рух голочки. Мій улюблений, бо дуже зручного формату. Ілюстрація Штернберга – єдина, яка була в першому «Кобзарі» Тараса Шевченка, – каже мисткиня.

«Кобзарі» Олени Медведєвої різняться не лише розмірами, а й мовою. Два «Кобзарі» з Шевченкіани вишито сучасною українською мовою, інші – мовою оригіналу. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також