У школу на Рівненщині — через день

1516 0

Ми у соцмережах:

У школу на Рівненщині — через день

Перше вересня цього року мали змогу святкувати тільки учні перших та випускних класів. Всі інші приходили до школи, наче в будень: ні лінійки, ні промови директора, ні віршиків. Рівненським школам дозволили самим вирішувати, як навчатися за умов карантинних обмежень. Тож в одних учні приходитимуть на уроки через день, в других — через тиждень, в третіх — щодня. Одним учням потрібно приходити на восьму ранку, іншим — аж на дванадцяту дня, тож є час виспатись. З незручностями стикнулися школярі, які добираються в навчальні заклади громадським транспортом: водії просто проїздять мимо зупинок, набравши дозволену кількість пасажирів.

Тим часом за парти у вересні не сіли майже 18 тисяч учнів у 55 школах в Рівненській області, а також 4900 дітей з 57 дисадків. Ці навчальні заклади опинилися в «червоній» зоні — це міста Дубно й Острог, а також Костопільський і Радивилівський райони. Діти перебувають вдома, навчаючись дистанційно. Через це в Дубні біля міської ради мітингували батьки школярів. Міському голові Дубна передали звернення з підписами з вимогою відновити навчання в школах

Галина Кульчинська, заступниця міського голови:

Кожна школа рішенням педради (разом з батьками) затверджувала свій формат навчання в умовах карантину. Більшість закладів обрали різний час початку занять і перерв для того, щоб максимально розвести потоки дітей. Наприклад, ось як це буде відбуватися у ЗОШ №13: допуск учнів до школи: другі класи — 7.45; треті, один п’ятий та один шостий класи — 8.00; сьомі-восьмі класи — 8.10; перші, дев’яті, одинадцяті класи — 8:15; п’яті класи — 13.10; шості класи — 12.10.

Є школи, які вже з 2 вересня будуть навчатися інакше. Наприклад, ЗОШ №10: 1–4 класи навчаються очно щоденно, уроки у них будуть по 35 хвилин. 5–11 класи діляться на групи і навчаються через тиждень. Рівненська гуманітарна гімназія перші два тижні навчатиметься наступним чином: 1–4 класи діляться на групи і навчаються через день. 5–11 класи діляться на групи і навчаються через тиждень. Уроки меншою тривалістю будуть в ЗОШ №11 та ЗОШ №14: 1 класи — 35 хвилин, 2–4 класи — 40 хвилин.

Багато шкіл такі особливі формати навчання затвердили на випадок, якщо Рівне опиниться в «помаранчевій» зоні.

Ольга Петух, директор школи «Особлива дитина»:

Ми передбачили всі вимоги в період карантинних обмежень. Все закупили, що потрібно: маски, дезінфікуючі засоби, прилади для вимірювання температури. Харчування розбили на три зміни, щоб розвести дітей, так само перерви. Уроки по можливості будуть проходити як у класах, так і на вулиці. В деяких класах у нас максимальна кількість — 14 дітей, тому нам не складно сісти на відповідних відстанях. Закупили одномісні парти, нові меблі, створили осередки в класах для відпочинку. У нас не було батьків, які бажали б навчати дитину дистанційно.

Андрій Нагорний, директор школи-ліцею №2:

1 вересня ми провели святкову лінійку тільки для першокласників та випускників. Учні інших класів просто приходили на уроки, для декого організували квести на свіжому повітрі в честь Дня знань. Проте й надалі уроки певних напрямків проводитимемо на свіжому повітрі, доки дозволятимуть погодні умови: художньо-естетичного, природничого та фізкультурного циклу.

У нас буде друга зміна для третіх, п’ятих та сьомих класів — загалом 15 класів. Раніше в другу зміну ходили тільки п’яті та сьомі. Якщо Рівне потрапить в «помаранчеву» карантинну зону, то навчання буде проходити тиждень в школі, тиждень вдома дистанційно, окрім перших та других класів. Розвели перерви та початок уроків: для одних класів навчання починається о 8.00 ранку, для інших — о 8.30. Буде чотири групи продовженого дня, одна — в першу зміну для третьокласників, які ходять в другу.

На закупівлю дезінфікуючих засобів виділили 20 тисяч гривень з міського бюджету за рішенням міськвиконкому. Жоден з батьків не виявив бажання, щоб його дитина навчалася дистанційно.

Мама другокласника Галина вже відчула на собі новий режим роботи школи в карантинних умовах:

Моя дитина навчається в одній зі шкіл, розташованих в центрі міста. Тож ми мусимо добиратися громадським транспортом. Уроки розпочинаються о 8.30, проте вчитель збирає учнів біля входу в заклад вже о 8.15. Сьогодні при тому, що ми вийшли з дому о 7.30, не змогли одразу сісти в маршрутку. Бо ж водії беруть обмежену кількість пасажирів, а школярів зараз багато. Пропустили дві маршрутки, і в результаті ледве не спізнилися на уроки.

Також вчителька попередила, що на групу продовженого дня зможуть взяти тільки дуже обмежену кількість дітей від кожного класу. Ми написали заяву, проте не знаємо, чи зможемо туди потрапити.

У всьому іншому процес навчання залишився таким же, як і був, що не може не радувати. Бо дистанційно, як на мене, дитина не може отримати необхідного рівня знань. До того ж батькам потрібно ходити на роботу, а доглянути за дитиною нікому.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також