У школярів на Рівненщині є два сценарії

2181 0

Ми у соцмережах:

У школярів на Рівненщині є два сценарії

Закінчення навчання у школах та вступ до вишів цього року відрізнятиметься від звичайного. У Міністерстві освіти розробили два сценарії для школярів та абітурієнтів. Який оберуть — залежатиме від тривалості карантину.

З середини березня школярі, дошкільнята та студенти перебувають на дистанційному навчанні вдома. Як відбувається дистанційне навчання та скільки триватимуть цього року літні канікули і вступна кампанія — в інтерв’ю «РВ» розповіла начальниця відділу загальної та середньої освіти обласного управління освіти Вікторія Кацеба:

— Усі навчальні заклади в області організовують навчання з використанням дистанційних технологій: за допомогою інтернет-сайтів, вчительських блогів чи спільнот у соцмережах. Вчителі працюють з дітьми, даючи завдання для самостійного опрацювання. Окрім того, з понеділка на 14 каналах телебачення транслюються відеоуроки найкращих вчителів України. Тобто у випадку, якщо дитина не має доступу до Інтернету, вона може увімкнути телевізор і переглядати ті уроки, які потрібні саме для її класу.

— Домашні завдання під час теленавчання також передбачені і чи їх хтось перевіряє?

— Є рекомендовані домашні завдання після завершення кожного телеуроку. Фактично, кожен урок включає частину матеріалу на повторення того, що встигли вивчити учні до карантину, виклад нового матеріалу і орієнтовані домашні завдання на засвоєння почутого. Має бути усвідомлене зацікавлення виконувати ці завдання, адже йдеться про здобуття знань. Вчителі можуть перевіряти ці завдання, як і ті, які дають самі — шляхом спілкування з дитиною у телефонному режимі, шляхом надсилання відповідей онлайн. Вчителі продовжують так само працювати з дітьми дистанційно та здійснювати контроль, тому що від рівня отриманих під час карантину знань залежатиме, що буде далі.

— Є два сценарії того, як закінчиться навчання цього року у школах. Розкажіть про них.

— Якщо карантин завершиться на початку травня, то з 25 червня починатиметься основна сесія ЗНО для випускників. Результати оцінювання будуть анонсовані не пізніше 31 липня. Видача документів про загальну середню освіту запланована на початок серпня, тож фактично з 1 серпня розпочинатиметься вступна кампанія, а прийом документів — з 13 серпня. На 1 вересня першокурсники будуть зараховані до вишів, навчання для них розпочнеться у середині вересня. Всі інші учні — з 1 по 10 клас — будуть працювати до 1 липня включно. Законом України про освіту і було передбачено, що навчальний рік закінчується не пізніше 1 липня, тому в навчанні у червні немає ні порушень, ні обмежень прав. Вчителі за травень-червень мають відкоригувати освітні програми відповідно до знань, які діти здобули за період карантину.

За другим варіантом, якщо карантин продовжать до початку серпня, 11-класники матимуть основну сесію ЗНО з 17 серпня, результати — до 17 вересня, видача атестатів буде у другій половині вересня, а вступна кампанія — з 25 вересня. Прийом документів — з 4 жовтня, зарахування до вишів планується на 23 жовтня, а навчання розпочнеться для першокурсників з 2 листопада. Для всіх інших учнів та студентів навчальний рік розпочнеться 1 вересня як зазвичай.

Цей семестр учні завершать на карантині до кінця травня, але цілий вересень вчителі здійснюватимуть зрізи і моніторинги здобутих під час дистанційного навчання знань. Фактично, весь місяць піде на доопрацювання матеріалу з попереднього класу. З жовтня уже розпочнеться навчання за новою програмою, але навчальний рік триватиме до кінця червня 2021 року.

Також зазначу, що є наказ Міністерства освіти, який скасував державну підсумкову атестацію для учнів 4 та 9 класів у цьому році. Питання щодо вступу після 9 класу відкрите.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також