У «справі Музичка» виправдали всіх!

3514 2

Ми у соцмережах:

«Історичний» кадр

Відтоді, як рівнянин Олександр Музичко знімався у відеокліпах для московського телебачення, виконуючи роль «страшного націоналіста», минуло понад п’ять років. За участь у цих зйомках Музичка згодом посмертно оголосили «героєм». А потім настав час виконавців інших ролей, чия репутація тоді постраждала. Першим реабілітувався прокурор Андрій Таргоній, якого Музичко тягав за краватку перед камерами. Виявилося, що він зовсім не хабарник, а навпаки. Тепер настав час міліціонера Василя Холодька, який був присутній при зйомках і не заважав Музичку та Таргонію виконувати свої ролі.

Нагадаємо, 27 лютого 2014 року до службового кабінету Андрія Таргонія увійшов Олександр Музичко з групою людей та відеооператорами. Те, як Музичко шарпав і принижував Таргонія, показували, а потім пригадували ще багато разів. Інцидент тривав хвилин 15-20, після чого люди пішли геть. На оприлюднених згодом фото видно, що в кабінеті на той момент перебував працівник міліції. Це був старший слідчий Василь Холодько. Пізніше Таргоній звинуватить його у службовому недбальстві за те, що не захистив прокурора від дій Музичка. За це й кримінальне провадження відносно Холодька відкрили.

— До вручення мені повідомлення про підозру Андрій Таргоній запропонував зустрітися в кафе «Апельсин», — розповів Василь Холодько. — Він схиляв мене до того, аби я визнав свою провину, зізнався, що був знайомий з Музичком раніше, щоб дав свідчення, що начальник райвідділу міліції ніяк не перешкоджав діям Музичка. Мовляв, мені так буде краще.

Про Музичка я знав стільки, як і всі інші, особисто з ним знайомий не був. Я відмовився від пропозиції Андрія Таргонія, а через три дні мені вручили повідомлення про підозру у вчиненні службового недбальства, яке спричинило тяжкі наслідки. Під тиском цих обставин я змушений був звільнитися з міліції за згодою сторін. І ще довго не міг знайти роботу: усі знали про ту ситуацію і що я там був присутній і не хотіли мене брати.

Невдовзі Рівненський міський суд розглянув справу міліціонера Василя Холодька й оголосив вирок: визнати винним у службовому недбальстві, заборонити працювати на певних посадах на півтора року й оштрафувати на 8500 гривень. Таких грошей не було, тож засуджений звертався до судді за дозволом виплатити цю суму частинами протягом 10 місяців. Андрій Таргоній заявляв до Холодька також цивільний позов на відшкодування моральних збитків від страждань, завданих діями Музичка, на суму понад мільйон гривень. Цей позов суд не задовольнив.

Василь Холодько з адвокатом

Вирок Холодько оскаржив, та Апеляційний суд Рівненської області залишив його без змін. Тоді Холодько подав апеляцію до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Саме у цей час відбувалася його реорганізація, тож ухвалу уже Верховний касаційний кримінальний суд оголосив у грудні 2018 року. Він скасував вироки міського та апеляційного судів, кримінальну справу відносно Холодька закрив за відсутністю складу злочину. Це рішення оскарженню не підлягає.

— Я зайшов до кабінету прокурора, бо побачив, що туди пішли якісь люди, — пояснює Василь Холодько. — Стояв позаду, їхнього конфлікту безпосередньо не бачив. На той момент я не мав при собі зброї, бо була така вказівка. Чи був озброєний Музичко — невідомо, це нічим не доведено. Те, що він показував, ніби має зброю, не означало, що то була справді зброя. Якби я був озброєний, то Закон «Про міліцію» чітко роз’яснює, що її застосування при скупченні людей, тим паче в приміщенні, заборонено.

В жодному суді не доведено тяжкі наслідки, про які йшлося. Якщо Андрій Таргоній, як він заявляв у своєму позові, після інциденту з Музичком мав безсоння, нічні кошмари, депресивний стан, постійну тривогу, дратівливість і страх самому ходити ночами, то нехай би позивався до Олександра Музичка, а не до мене. Тепер я маю намір позиватися за незаконне кримінальне переслідування, втрату роботи і штраф.

Андрія Таргонія, нагадаємо, з прокуратури звільнили. Відносно нього було відкрито кримінальне провадження за підозрою в отриманні хабара. Він своє звільнення оскаржив, і у вересні 2017 року Житомирський апеляційний суд поновив його на посаді та постановив стягнути з прокуратури Рівненської області середній заробіток за період вимушеного прогулу. Зараз він працює у Березнівському відділі Сарненської місцевої прокуратури. Одержані від прокуратури кошти мав внести до декларації упродовж 10 днів після їх отримання, та, мабуть, не вніс. У травні минулого року працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції склали на прокурора Таргонія протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення саме за несвоєчасне внесення цих коштів до декларації.

Кримінальна справа проти Андрія Таргонія за одержання хабара не закрита, вона досі перебуває на розгляді в Рівненському міському суді. Тобто немає остаточного рішення суду про те, винен він чи ні.

Олександра СКРИПНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також