У стічних водах Рівненщини виявили Омікрон

811 0

Ми у соцмережах:

У стічних водах Рівненщини виявили Омікрон

Науковці спостерігають за циркуляцією вірусів грипу А, В та SARS-CoV-2.

Проби зі стічних вод взяли на аналіз фахівці Обласного центру контролю та профілактики хвороб. Пояснюють, що завдяки цьому можна побачити справжню картину поширення різних штамів коронавірусу та грипу - незалежно від того, чи звертаються хворі до лікарів.

І що ж вони знайшли?
 
 - Завдяки тест-системам, які здатні виявити окремі мутації в геномі SARS-CoV-2, у 45 пробах виявлявся варіант Omicron (variant E484A), що наразі широко розповсюджений в Європі. На відміну від попереднього сезону, варіант Delta, що характеризується особливо ускладненим перебігом - в поодиноких випадках, - кажуть науковці. - За результатами досліджень в більшості випадків виявлено різні варіанти штаму Omicron, такі як XBB Omicron та похідні від нього: XBB.1 Omicron, XBB 1.5 Omicron (так званий «Кракен», який характеризується швидшою передачею, проте легшим перебігом), XBB 1.5.15 Omicron, XBB 1.9.1 Omicron, а також варіанти BN 1.2.1 Omicron, BQ 1.10 Omicron.
 
В окремих зразках було виявлено також дельта-варіант SARS-CoV-2 - B.1.617.2 Delta, який продовжує циркулювати в нашому регіоні. Цей штам характеризується підвищеним вірусним навантаженням, важчим перебігом, більш вираженими клінічними проявами та вищим рівнем смертності в порівнянні зі штамами Omicron.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також