У суд — за паями

987 0

Ми у соцмережах:

У суд — за паями

Близько двох сотень жителів села Молодаво Дубенського району звертатимуться до суду на Мирогощанський державний іподром. Селяни ще кілька років тому виготовили документи на паї, проте отримати виписку із Держреєстру про право власності не можуть, бо офіційно 1600 гектарів молодавської землі перебуває у постійному користуванні іподрому. Селяни хочуть оскаржити це і розпаювати підприємство. Бо кажуть, земля над трасою Київ-Чоп — дорога і родюча, а тому охочих її обробляти, а заодно платити за оренду, буде вдосталь.

Минулої п'ятниці у Молодаво був схід села, запросили і керівництво області та району. Селяни одразу заявили, якщо їхнє прохання не почнуть виконувати найближчим часом і не розпаюють Мирогощанський державний іподром, вони вкотре влаштовуватимуть страйк і перекриють міжнародну трасу. Конфлікт навколо іподрому — задавнений. Паї людям обіцяли ще п'ять років тому. Трохи більше двадцяти колишніх та нинішніх працівників іподрому землю отримали, решта селян (а це понад 1000 пайовиків із 11 навколишніх сіл) витратили гроші на оформлення документації, але паї так і не отримали. Півтори сотні людей, які претендували на землю, вже померли. Міністерство агрополітики обіцяло, що віддасть іподром на приватизацію, а землю розділить. Але нещодавно активісти знайшли інтерв'ю нового міністра, в якому йшлося, що міністерство шукає інвестора, який би відродив мирогощанське підприємство. Земля при цьому залишиться при іподромі. Селян Молодава таке повідомлення обурило, тому вони і скликали збори. Петро Дуцький, голова Молодавської сільської ради:

— Наші селяни — найбільш активні у боротьбі за паї. Ми не проти, щоб іподром працював, але нехай орендує у нас землю і платить за це. Ми свого часу відстоювали право іподрому бути самостійним підприємством, проте лише за останній рік воно "заробило" до чотирьох мільйонів боргу, вирощуючи гарбузи. Якщо Міністерство агрополітики залучить інвестора і землю не розпаюють, то селяни залишаться біля розбитого корита. Земля наших селян лежить поблизу траси Київ-Чоп. Окрім того, вона родюча, тож будь-який орендатор буде радий її обробляти. Такі землі, як у Молодаво, облогувати не будуть. Вони коштуватимуть шалені гроші. Кожен громадянин України має право на отримання землі. 90% наших селян виробили всі потрібні документи на приватизацію землі. Виграли суд, щоб отримати з Держреєстру витяг про право власності — останній штрих у розпаюванні. Але державний реєстратор не може цього зробити, тому що на Мирогощанський державний іподром оформлено акт постійного користування землею, яка би мала бути розпайованою. Під час зборів представники обласного Держземагентства порадили нам звертатися до суду, щоб скасувати цей акт постійного користування землею. До середи створимо робочу групу і підемо до суду. Сподіваємося, що процес таки зрушиться.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також