У Третяка та його наступника є стратегія

1181 0

Ми у соцмережах:

Міський голова представляє стратегію міста

Завершують стратегію розвитку Рівного, яку почали розробляти ще чотири роки тому. В документі описано те, що мають змінити в обласному центрі міські голови двох каденцій.

Спеціально для презентації стратегії минулої середи, 11 серпня, в парку Молоді облаштували білий намет у вигляді зірки та поставили з десяток дерев’яних стільців з апаратурою, що одразу привернуло увагу. Як висловився один відомий політичний піарник, такий намет використовують, коли хочуть надати дійству ще більшого шарму. Але особливість конструкції у тому, що її можна розгорнути лише на траві. Саме так і зробили на Лебединці, де однією з головних дійових осіб заходу був міський голова Олександр Третяк.

Під час обговорення стратегії було озвучено, що у вільному доступі має з’явитися перелік усіх комунальних об’єктів, які за бажання бізнес може взяти в оренду. Працюватимуть над тим, щоб у центральній частині Рівного будували більше офісних приміщень, а не житлових будинків, які мають обмаль місць для паркування. Роботу над покращенням громадського транспорту та протидію утворенню заторів на прохання ІТ-шників узагалі винесли в окремий пункт. Міська влада у наступні роки повинна створити хороший пляж біля чистої водойми, де можна буде відпочити. Мають вирішити проблему із сортуванням та переробкою відходів, які зараз просто закопують у землю на полігоні неподалік Бармаків. У рамках покращення доступу населення до медичної допомоги працюватимуть над відкриттям амбулаторії, яка обслуговуватиме жителів мікрорайонів «Золотіїв» і «Тинне». Для приваблення туристів у місті мають створити певні магніти, які стимулюватимуть приїздити до Рівного.

Захід відвідало зо три десятки рівнян

Олександр Третяк, міський голова:

Владі потрібне бачення як рухатися. Стратегія розвитку — це дуже важливий документ, який допоможе нам розвиватися. Адже рух наосліп не принесе хорошого результату. Бо міський голова має не лише вирішувати поточні проблеми, але й працювати над глобальними завданнями. Взагалі у цій стратегії закладено два пріоритетних напрямки — легкість для ведення бізнесу та зручність життя.

Олена Хмельник, директорка «Агенції розвитку Рівного»:

— Зараз є дуже велика конкуренція між усіма містами. Якщо Рівне не матиме певного шляху розвитку, то не зможе досягнути будь-яких результатів. Тому шлях розвитку Рівного і тактичні дії, які потрібно реалізувати, прописані саме у стратегії. Інвестор бачитиме у цьому документі, що місто запланувало зробити у найближчі роки в плані інфраструктури. Завдяки цьому бізнес і робитиме висновки, чи зможе місто забезпечити його комерційними площами, комунікаціями, земельними ділянками для будівництва.

Наприклад, у Рівному хоче працювати ІТ-компанія. Спочатку вона вивчає, чи буде в неї можливість найняти на роботу близько сотні працівників. Потім, чи є тут доступна освіта, медицина та місця для відпочинку. Взагалі кожен інвестор вивчає певні особливості, які важливі для нього. Саме для цього і потрібне загальне розуміння, куди Рівне у майбутньому інвестуватиме кошти та що в місті планують робити.

Якщо говорити про процес створення стратегії, то її почали розробляти ще у 2017 році. У 2020 році загальний документ стратегії уже було затверджено. Однак до цього стратегія не містила плану реалізації. Більше того, у минулому році до Рівного приєдналося селище Квасилів. І через це стратегію потрібно було оновити. План реалізації та корективи стратегії будуть винесені у жовтні на сесію міської ради. Вся робота ведеться завдяки грантовим програмам, а з бюджету міста не було витрачено ні копійки.

Микола Бляшин, міський депутат, який був на заході та скептично поставився до майбутнього стратегії:

Стратегія — це добре. Однак заступники міського голови зобов’язані зробити інвентаризацію тих проєктів, які уже є. Адже під них колись планувалися капітальні видатки. Наприклад, зараз постійно виникають ідеї щодо очищення річки із застосуванням новітніх технологій. Але Рівне замовляло великий проєкт щодо очищення озера Басів Кут, який уже розробив НУВГП. Неправильно про нього не згадувати. На мою думку, якщо під цю стратегію не буде закладено коштів, то вона буде безрезультатна. Нам можна довго про щось мріяти, але якщо на мрію не збирати ресурси, то вона так і залишиться мрією.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також