У трьох районах на Рівненщині досі немає жодної ОТГ

1712 0

Ми у соцмережах:

У трьох районах на Рівненщині досі немає жодної ОТГ

Втілення реформи децентралізації на Рівненщині стартувало ще у 2015 році. Тоді в області утворилося п’ять об’єднаних територіальних громад. У 2016-му на Рівненщині налічувалося 15 ОТГ, за останні два роки утворилося ще 13 ОТГ. А на кінець червня цього року призначили вибори у Степанській, Бугаївській та Малинській ОТГ.

Нині на Рівненщині вже є 35 ОТГ. Загалом має утворитися 66 громад. Проте за словами директора Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслана Сивого, вже декілька разів вносили зміни у перспективний план створення ОТГ в області, тому і ця цифра теж може змінитися.

Ми хочемо, аби на Рівненщині сільські ради об’єднувалися добровільно. Бо ті, які не об’єднаються добровільно, будуть об’єднані у примусовому порядку. Зараз Городище визначається, приєднатися до Рівного чи до Білої Криниці, тому ми чекаємо. Там само чекаємо, доки інші сільські ради зроблять свій вибір. Що стосується приєднання, то багато залежить від активності керівника центру громади. Якщо керівники не ініціюють об’єднання, то нічого не буде. Так, у Корецькому, Острозькому, Здобунівському районах досі немає ОТГ, – зазначив Руслан Сивий.

Голова Бугринської ОТГ, яка була одною перших, що утворилися на Рівненщині, Сергій Пилипчук розповів:

Децентралізація – це одна з основних реформ держави. Вона в собі поєднує і медицину, і освіту, і благоустрій. Важливо, що ми продовжили цю реформу, не дали їй зупинитися. Минулого року була створена асоціація ОТГ Рівненщини, в яку на сьогодні входить 31 громада Рівненщини. В питаннях, які не можуть вирішити самостійно, вони мають можливість порадитися або поділитися досвідом з головами інших громад на Рівненщині.

Також у рамках децентралізації на Рівненщині планують створити три райони. Це буде Рівненський, до якого увійде Рівненський, Здолбунівський, Острозький, Корецький, Гощанський, Костопільський райони, Сарненський, який створять з Сарненського, Березнівського, Володимирецького, Дубровицького, Зарічненського і Рокитнівського районів. Та Дубенський, який об’єднає сьогоднішні Дубенський, Радивилівський, Млинівський та Демидівський райони. Влітку це питання будуть обговорювати. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також