У Туреччині Україна та Росія домовляються про припинення вогню для вивезення зерна морем

1954 0

Ми у соцмережах:

У Туреччині Україна та Росія домовляються про припинення вогню для вивезення зерна морем

У Стамбулі тривають переговори щодо вивезення українського зерна морем.

 Вже повідомлено, що представники Туреччини, Росії, України та ООН досягли домовленості щодо вивезення зерна з України. Однак жодної угоди ще між Україною та Росією не підписано. Документ планується підписати наступного тижня.

«DW» дізналася деталі майбутньої угоди. Попередньо було домовлено, що Україна розмінує порти, а в морському коридорі цілодобово працюватимуть тральщики.

За даними видання, сторони попередньо узгодили такий механізм: зерно може вирушати з трьох українських портів у супроводі українських суден. Для захисту кораблів у певних географічних межах діятиме режим припинення вогню. Щоби виключити транспортування західної зброї морем, турецькі військово-морські сили перевірятимуть судна, що прямують до українських портів.

Сторони домовилися створити у Стамбулі під егідою ООН координаційний центр, відповідальний за контроль постачання українського зерна та моніторинг рівня загроз для суден-зерновозів.

Джерела видання вказують, що угоду не підписали, бо на це потрібна згода російського диктатора Володимира Путіна. Переконувати останнього дати свій дозвіл буде президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який зустрінеться з Путіним в Тегерані у двадцятих числах липня.

За даними міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, з України потрібно вивезти 18 мільйонів тонн зернових старого врожаю. Ще 40 мільйонів тонн на експорт очікується з нового врожаю.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також