У Вараші є місце, куди приходять люди з болем втрати (ФОТО)

1679 0

Ми у соцмережах:

Фото - обласної ради

Швейцарці допомогли створити у місті рівненських атомників Центр психічного здоров'я. Сюди уже звертаються і підлітки, і старші люди, і військові.

 Для чого він потрібен і як виглядає, показав голова обласної ради Андрій Карауш:

- На жаль, тривожні стани, депресія й інші емоційні наслідки війни частішають і це великий виклик для всіх нас. Сьогодні я у Вараші, покажу вам новий центр психічного здоров’я, де віднедавна допомагають людям. Його відкрили завдяки підтримці від проєкту MH4U.
 
Перше: тут сформували команду з психіатра, психотерапевта, психолога та соцпрацівника. Україно-швейцарський проєкт подбав про матеріальне забезпечення та підготовку.
 
Друге: діє центр у Вараській багатопрофільній лікарні, звернутись можна як за направленням сімейного лікаря або вузького спеціаліста, так і без цього. Все анонімно, передбачена як індивідуальна, так і групова психотерапія.
 
Третє: почув, хто сюди приходить. Основні скарги — тривожність, депресія, невизначеність. Йдуть люди з болем втрати, невизначеними втратами, ті, хто хоче знати, де їхні рідні. Є пацієнти старшого віку зі зміною психіки. Трапляються підлітки. Є звернення від військових. 
 
Четверте: відходимо від неприємного пострадянського уявлення про надання психіатричної допомоги. Тут спілкуються без жодних білих халатів. Будемо розвивати нові підходи, це завдання проєкту. Ми — одна з чотирьох областей, де це роблять. 
 
Чому Вараш? Бо тут місцева влада проявила ініціативу, а відтак і отримала допомогу. Далі — підтримка від НСЗУ. Ще раз: ініціатива — важлива. Такий центр має запрацювати ще у Гощі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також