У Вербі пропонують на обід піцу з равликами

1347 0

Ми у соцмережах:

У Вербі пропонують на обід піцу з равликами

На Рівненщині уже кілька років діє унікальна ферма, яка вирощує їстівних равликів, що потім потрапляють в українські ресторани та на стіл мешканців Євросоюзу. Під час війни приватному підприємству в селі Верба на Дубенщині вдалося не лише зберегти свій бізнес, а ще й наростити виробництво на 40%. На півтора гектарах мешкають мільйони равликів, чию делікатесну ікру називають «перлами Афродіти». За сезон тут вирощують понад 20 тонн молюсків. Нещодавно равликову ферму відвідав голова ОВА Віталій Коваль.

Юлія Хоміцька, співвласниця равликової ферми «VerbaraVLyk2020»:

— Ідея розводити равликів спала на думку моєму партнеру Василю Вахнянину. Ферма — це фактично спадщина, поряд жила бабуся. Нас ніхто не вчив, ми самі знаходили і розвивали технології з нуля. Вирощуємо два види равликів сімейства Helicidae. Справа достатньо екзотична і для української кухні ще незвична, але попит на неї є.

Незадовго до початку повномасштабної війни ми якраз отримали експортні документи, що дозволяють возити наших равликів у 14 країн світу. Зокрема, рівненськими равликами смакують у Франції, Іспанії, Італії та інших країнах ЄС. Можна їх скуштувати і в нас — активно розвиваємо гастротуризм, маємо понад 15 авторських рецептів і постійно розробляємо нові. Приготовлені равлики мають смак та запах м’яса, це ж білок в чистому вигляді. Але в крем-супі більше нагадують білі гриби. Їх можна тушкувати, запікати, фарширувати, їсти в салатах, на канапках та навіть робити піцу з равликами. Це здорове харчування, яке містить багато корисних мікроелементів та вітамінів.

Окрім равликів, вирощуємо і фазанів, якими теж можна посмакувати у нас — хоч у вигляді м’ясних страв, хоч яєчнею. Ціни на продукцію ми ні на копійку від початку війни не піднімали. Наприклад, фаршировані равлики обійдуться у 180 гривень, а комплексний обід — у 350 грн. Проводимо екскурсії на равликову ферму, дорослим це коштуватиме 100 гривень, дітям 7–12 років — 50 гривень, маленьким діткам та переселенцям — безкоштовно. Придумуємо також різні квести та, майстер-класи, щоб було цікавіше. Працюють у нас місцеві мешканці. У вирощуванні та зборі равликів є свої особливості — вдень вони ховаються від сонця під дерев’яними щитами, а поїсти виповзають вночі, а кожного равлика і кожну ікринку збираємо вручну. Працюємо з 2018-го і плануємо розвивати цю справу й надалі.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також