У Верховній Раді говорили: Бути чи не бути Кроноспану в Городку

2168 0

Ми у соцмережах:

Брифінг у Верховній Раді

Ситуація навколо будівництва заводу Кроноспан у селі Городок дійшла до Верховної Ради України. Жителі Городка звернулися до народної депутатки «Голосу» Соломії Бобровської допомогти донести цю інформацію до президента та парламенту. 14 січня у Києві був проведений публічний брифінг.

Жителі Городка останній місяць активно воюють з потенційним екологічним ворогом та усіма причетними до його будівництва. Пояснюють, що за кордоном ця компанія має сумнівну екологічну репутацію. Проблеми з аналогічними заводами були і в інших містах України.

«200 мільйонів інвестицій та 200 прямих робочих місць – ціна нашого життя, здоров’я жителів навколишніх сіл та Рівного. Питання, хто впускає екологічних монстрів в країну? Чому екологічне законодавство не охороняє нас?»– запитав під час брифінгу керівник ініціативної групи Андрій Овсійчук.

Для того, аби побудувати завод, потрібно було підготувати оцінку впливу на довкілля та звіт до неї. У звіті, який був наданий Кроноспаном, ймовірно, є неправдиві відомості. Про це розповіла під час брифінгу Соломія Бобровська:

«Жителі Городка не були проінформовані про обговорення оцінки впливу на довкілля. Дискусії по цьому питанню відбувалися без їхньої участі. Для нас важливо знати, чи у зв’язку з цим буде продовжено термін розгляду ОВД і яким чином вона буде прийнята Департаментом екології Рівненської облдержадміністрації».

Професор кафедри гідротехнологічного будівництва НУВГП Дмитро Стефанишин розповів про наслідки будівництва заводу:

«Розміщення потенційно-небезпечних об’єктів завжди є однією з найбільш відповідальних завдань, які постають перед людьми, які приймають ці рішення. В усьому світі розміщення таких об’єктів – має особливе значення. На жаль, ця проблема в Рівному вирішена абсолютно невдало. Не враховані елементарні речі: рельєф території та викиди вуглекислого газу – 700 тис. тон в рік. Це парниковий газ, який в умовах пониженого рельєфу може накопичуватися в Городку, а тому село буде постійно в зоні надзвичайної небезпеки».

Резюмували брифінг учасники брифінгу тим, що вони підтримуватимуть інвестиції в Рівненщині, але лише такі, які не суперечитимуть стандартам охорони здоров'я України. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також