У водіїв маршруток свої закони

2749 0

Ми у соцмережах:

У водіїв маршруток свої закони

У редакцію «РВ» завітав чоловік і зі сльозами на очах розповів історію, що трапилася з ним на Рівненському автовокзалі. Маючи право на пільговий проїзд як інвалід 3ї групи, Анатолій Васильович не зміг цим правом скористатися: — За все своє життя такого приниження терпіти не доводилося. Я взяв у касі автовокзалу квиток на безкоштовний проїзд до Березного і сів у маршрутку Рівне-Губків. Коли прийшов водій, я показав йому квиток на безкоштовний проїзд і хотів дістати інвалідне посвідчення, але він навіть слухати не став. Викинув мене з маршрутки, наче якогось волоцюгу. Не допоміг і контролер з автовокзалу. Коли він показав водію відомість і нагадав про закон, який гарантує мені право на безкоштовний проїзд, той просто забрав відомість і сказав, що у нього свій закон. Довелося чекати іншої маршрутки.

У редакцію «РВ» завітав чоловік і зі сльозами на очах розповів історію, що трапилася з ним на Рівненському автовокзалі. Маючи право на пільговий проїзд як інвалід 3ї групи, Анатолій Васильович не зміг цим правом скористатися: — За все своє життя такого приниження терпіти не доводилося. Я взяв у касі автовокзалу квиток на безкоштовний проїзд до Березного і сів у маршрутку Рівне-Губків. Коли прийшов водій, я показав йому квиток на безкоштовний проїзд і хотів дістати інвалідне посвідчення, але він навіть слухати не став. Викинув мене з маршрутки, наче якогось волоцюгу. Не допоміг і контролер з автовокзалу. Коли він показав водію відомість і нагадав про закон, який гарантує мені право на безкоштовний проїзд, той просто забрав відомість і сказав, що у нього свій закон. Довелося чекати іншої маршрутки. У подібній ситуації опинився і мешканець села Оржів Рівненського району пан Сівак: — При вході в маршрутку Рівне-Оржів я пред’явив водію пенсійне посвідчення з відміткою «Дитина війни». Я добре знаю, що за цим посвідченням маю право на безплатний проїзд. Але водій мені відмовив. Сказав, що таке посвідчення може намалювати кожен. А ще додав, що його маршрутка возить тільки інвалідів війни. Він порадив мені заплатити або шукати інший транспорт. Щоб не псувати собі нерви, я дістав з кишені останні гроші й заплатив.

Коментар Тамара Євтушок, головний спеціаліст відділу пільг і соціальних виплат Рівненського обласного управління соціального захисту населення: — Потрібно більш детально розібратись у цих ситуаціях, щоб сказати, чи мають рацію водії. Все залежить від того, чи укладений у цього приватного перевізника договір на відшкодування перевезень пільгових категорій населення чи ні. Якщо ні, то чи було у нього вільне посадочне місце для пільговика, чи вже зайняте. З минулого року вперше почали укладати угоди і з приватними перевізниками на відшкодування коштів за перевезення пільгових категорій пасажирів. Раніше таке відшкодування здійснювалося лише для юридичних осіб. Якщо ж перевізник не уклав відповідний договір, все одно в умовах тендера передбачене одне посадочне місце для пільговика. Тому він має дотримуватися цього порядку. В протилежному випадку є відповідні контролюючі інстанції, які можуть побавити його права здійснювати перевезення на цьому маршруті. Загалом цього року на відшкодування перевезень пільгових категорій населення передбачено понад 20 мільйонів гривень. Щоправда, ця сума розбиватиметься на усі види транспорту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також