У Зорі жнивують

938 0

Ми у соцмережах:

У Зорі жнивують

У ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що в Рівненському районі, 15 липня розпочали жнива. Перша культура, що вже повністю дозріла, — озимий ріпак. Тож поряд з трасою, де нещодавно зупинялися автомобілі, щоб зробити фото в квітуючому ріпаку, тепер гудуть комбайни. На полі площею 188 гектарів 9 зернозбиральних комбайнів збирають гібрид Даріо. Працює автотранспорт і машини іноземного виробництва.

— Ріпаку в цьому році посіяли на площі 1230 гектарів. Минулого року було засіяно тисячу гектарів. Але так склалися погодні умови, що ми ризикнули і посіяли більше. На даний момент завершуємо обмолот озимого ріпаку на цій площі, — розповідає головний агроном ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Сергій Прокопов. — Урожайність культури 33-35 центнерів з гектара, це менше ніж очікували. На результатах позначилися холодна весна, пізні приморозки та відсутність опадів у весняні місяці.

На сьогодні зібрали урожай на понад 80% всіх площ. Ріпак дозрів рівномірно. Ми його досушували, вирівнювали за рахунок десикації, тому буде досить нормальна якісь. Завершимо ріпак — почнемо пшеницю. Ще треба зібрати і 700 га ярого ячменю. Стан культур в цьому році хороший, тож маємо надію на добрий урожай. За сприятливих погодних умов до 10 серпня повинні завершити збір зернових культур.

Перед жнивами господарство придбало новий перевантажувач українського виробництва. Це перша модифікація бункера-перевантажувача, вантажопідйомність якого 24 тонни. Він експлуатується в тестовому режимі, тому на полі присутні і представники сервісної компанії. До завершення сільськогосподарських робіт в агрохолдингу «Зоря» планують придбати грунтообробний агрегат.

Завирувала робота і на елеваторі. Сюди автомобілі привозять обмолочене зерно, яке перевіряють у спеціальній ліцензований лабораторії. Залежно від показників урожай підсушують та очищають.

— На даний час переробили близько 2 тисяч тонн ріпаку. Впродовж доби переробляємо 600-700 тонн, — розповідає про роботу на елеваторі інженер зернового господарства Олексій Степанюк. — Це перша культура, яку почали приймати в цьому сезоні. Далі підуть пшениця, ячмінь, соняшник, соя, кукурудза. Після збору ріпаку в Зорі обмолотять пшеницю, яку посіяли на площі 1200 гектарів. Елеватор повністю готовий до прийому врожаю 2020 року. Тут працює 20 працівників, 4 автомобілі і навантажувач «Джісібі Моніту».

Цьогоріч на елеваторі планують прийняти на 15 тисяч тонн зерна різних культур більше ніж у попередньому. Щоб звільнити місце під інші культури, раніше починають реалізацію, відвантажуючи продукцію у вагони.

Жнива — відповідальна пора для аграріїв. Тож працівники налаштовані працювати навіть цілодобово і приймати зерно до останнього автомобіля. Адже важливо зібрати урожай, який вдалося виростити. Водночас це й можливість хорошого заробітку.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також