Убив грозовий розряд

2025 0

Ми у соцмережах:

Убив грозовий розряд

У вівторок погода у селі Борове Зарічненського району почала псуватися надвечір десь на початку п’ятої. Розпочався тихий дощ. Люди, які випасали на полі корів, додому не поспішали. Зненацька небо навпіл розкраяв грозовий розряд. Четверо жінок швидко присіли навколішки, ховатися було ніде. Встиг присісти і Руслан Поляк, який також пас із своїм односельчанином Василем Ковеньком корів. Останній, втім, залишився стояти. У чоловіків були з собою мобільні телефони. Руслан свій вимкнув, у Василя він був увімкнений, проте апаратами вони не користувались. Знову вдарив грім. Василь як стояв, так і залишився стояти. Він загинув, а Руслана відкинуло на кілька метрів від нього, та не поранило. Від грозового розряду загинули ще й два пси, які були з чоловіками.

— У той час неподалік проїжджав кіньми поряд тесть Василя. Він і відвіз зятя у нашу сільську лікарню, та врятувати життя 30-річного чоловіка ніхто вже не міг. Люди у селі досі не можуть повірити у те, що сталося. У Василя підростає четверо синів, найстарший — першокласник, наймолодшому виповнився у січні лише рік, а дружина зараз вагітна п’ятою дитиною, сьогодні Василя хоронитимуть, — розповіла у середу кореспонденту «РВ» секретар сільради Любов Ошурко. У селі кажуть, що Руслан народився у «сорочці», йому не знадобилась медична допомога, він лише скаржиться на сильний головний біль. Торік майже в цю ж пору біля Борового загинув від грозового удару 41-річний чоловік, який ходив збирати гриби, його знайшли під деревом, де він присів, щоб заховатись від дощу.

Замість післямови Лише за три доби на Рівенщині через грозові розрядки спалахнуло 11 пожеж. Блискавка, потужний електричний розряд, попадаючи у житлову будівлю в «кращому» випадку виведе з ладу всю електропобутову техніку, в гіршому — дотла знищить споруду. А як діяти людині, яка потрапила у грозу? Центр пропаганди ГУ МНС України в Рівенській області радить: якщо ви перебуваєте під відкритим небом, на вулиці, у полі, в лісі, на річці, пам’ятайте, що ховатися у невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше серед острівців дерев категорично забороняється. Краще у такому випадку затаїтися у якомусь заглибленні. Якщо вас двоє, троє чи більше — не скупчуйтеся разом, а поодиноке можливе ураження блискавкою спричинить трагедію одному, а не всім, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл. Бігти до сховища варто нешвидко, злегка пригнувшись, а не на увесь зріст — розряди контактують із вищими точками, якою і може бути голова людини. Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, тим самим звузивши площу можливого ураження розрядом. Негайно слід позбавитися усіх металевих предметів, які є при вас чи на вас (годинники, медальйони, браслети). Не лягайте на землю, бо тим самим збільшуєте площу ураження. Утримуйтеся дзвонити по телефону, але якщо вже біда змусила викликати швидку допомогу чи пожежно-рятувальну службу, то зробіть це одразу ж після чергового грозового розряду, швидко використавши паузу до наступного. Якщо волосся на голові мовби ворушиться, а то й здиблюється, принаймні, так вам здається, перейдіть в інше місце, бо тут накопичується електричний заряд, який може притягнути блискавку. Навіть під час невеликої або короткочасної грози негайно припиніть прогулянку. Коли вас застала гроза з довгими, особливо металевими предметами в руках (вудочками, граблями, вилами) покладіть їх подалі від себе і перечекайте негоду, а потім йдіть. Під час грози ніколи не торкайтеся металевих споруд і залізних електроопор, опорів мостів, дротяних огорож і подібних об’єктів з металу. Навіть під час невеликої або ж короткочасної грози негайно припиніть прогулянку на велосипеді або верхи на коні, велосипед поставте подалі від себе, а коня прив’яжіть (бажано не до високого дерева і не до металевого стовпа чи паркану).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також