Убивць у Рівному не судять?

1896 0

Ми у соцмережах:

Убивць у Рівному не судять?

За бурхливими подіями останніх місяців справа про вбивство рівнянина Юрія Ігнатюка його дружиною якось забулася. Бо ж все тоді було очевидним — є вбитий і є вбивця. Справа лише за судом і законним вироком! Це було б так, якби це не було в Рівному. Подібно до дружини перукаря Літвінова, яка так і не постала перед судом за вбивство чоловіка, суду уникла й дружина Ігнатюка. Вона, мовляв, неосудна — за станом психічного здоров’я.

Юрія Ігнатюка, власника будівельного магазину «Хатка», вбили у його будинку в селі Біла Криниця. Головна підозрювана — його дружина Ірина, викладачка НУВГП. Слідство з’ясувало, що колишній доцент кафедри економіки державного вишу близько четвертої години ранку 5 вересня 2020 року вистрелила з травматичного пістолета у свого чоловіка. Куля поранила Юрія в голову, через що той стік кров’ю. Після цього викладачка пішла до кімнати, де спала її 13-річна донька Ольга. Навела пістолет на дитину та хотіла вистрелити їй в груди, проте зброя заклинила. Тоді вона взяла пневматичний пістолет, з якого поранила дитину. Оскільки ця зброя не настільки небезпечна, то дитина вижила.

Попри роботу слідства уже з перших засідань Рівненського районного суду щось пішло не так. Все підготовче засідання суддя вирішувала, як спровадити із судової зали журналістів. Однак аргументи про особисті подробиці родини не спрацювали, бо вони й так уже були всі відомі громадськості. Через це була оголошена норма, яка забороняла перебування багатьох людей в одному приміщенні через коронавірус. З плином часу стало відомо, що жінку, якій загрожувало довічне ув’язнення, визнали неосудною. Наразі вона перебуває у психдиспансері в Острозі. Однак батьки вбитого бізнесмена не погоджуються з таким рішенням суду. Вони домоглися, щоб Верховний суд України повернув справу на новий розгляд.

Леонід Волошин, адвокат батьків убитого:

Коли справу розглядав суд першої інстанції, то батьки вбитого не залучали адвоката, бо були впевнені, що правоохоронці розберуться у ситуації, а вбивця отримає покарання. Однак під час розгляду справи судом першої інстанції було проведено експертизу, де написали, що підозрювана страждає на хронічні психічні захворювання. Але про будь-яку людину, яка вбиває іншу, можна сказати, що вона має психічні розлади. Якщо брати за такою логікою, то виходить, що всі вбивці на світі є неосудними. З таким висновком не погодилися слідчий та прокурор, які просили провести комплексну судову експертизу. Тобто за підозрюваною мали тривалий час спостерігати спеціалісти, які б точно визначили її стан. Але рішення про проведення комплексної експертизи в апеляційному суді оскаржив адвокат підозрюваної. Завдяки цьому й вийшло, що в матеріалах справи є лише один висновок експертизи. У ньому йдеться, що на момент вбивства Ірина Ігнатюк перебувала у стані неосудності.

Однак на цьому все не завершилося. Під час розгляду в апеляції було взято до уваги повідомлення з психіатричного закладу в Хмельницькому, де написано, що підозрювана адекватна, спокійна й упорядкована, а її психічний стан стабілізований. Тому її перевели на лікування із закладу із суворим наглядом до звичайного в Острог.

Батьки вбитого не погоджуються з такими рішеннями. Вони не вірять, що жінка, яка багато років працювала викладачем у НУВГП та навчала студентів, враз стала неадекватною. Тому було вирішено звернутися до Верховного суду, який повернув справу на новий розгляд. Будемо добиватися, щоб під час нового судового засідання було досліджено усі докази в цій справі. Також будемо наполягати, щоб була проведена комплексна судова експертиза.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також