Учасники та учасниці першої в Україні Школи муніципального менеджменту відходів завершили теоретичну частину навчання

372 0

Ми у соцмережах:

Учасники та учасниці першої в Україні Школи муніципального менеджменту відходів завершили теоретичну частину навчання

Упродовж трьох місяців представники українських громад опановували навички ефективного управління відходами.

 З жовтня по грудень 2023 року в Україні тривало навчання у Школі муніципального менеджменту відходів (ММВ). Її першими учасниками та учасницями стали представники органів місцевого самоврядування 65 громад із Полтавської, Рівненської, Житомирської, Волинської, Львівської, Закарпатської та Одеської областей, що беруть участь у проєкті «Підтримка реалізації системи управління відходами на місцевому рівні», який ГО «Еколтава» впроваджує за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Також бажання прослухати теоретичні лекції виявили представники(-ці) громад Харківської, Чернігівської, Миколаївської, Сумської, Хмельницької областей.

Навчання у Школі ММВ відбувалося в онлайн-форматі та складалося з теоретичної та практичної частин. Чотири тематичні модулі охопили різні аспекти управління відходами на місцях: від загального планування системи до конкретних розрахунків вартості збирання, перевезення, видалення побутових відходів.

Менторами та менторками Школи ММВ стали провідні українські експерти в галузі управління відходами: Юлія Маковецька, Віктор Гуденець, Тетяна Омельяненко та Дмитро Лазненко. Наставники та наставниці проводили теоретичні лекції та практичні заняття, а також оцінювали виконання учасниками(-цями) домашніх завдань за темами.

Свої знання з ефективного управління відходами на місцевому рівні представники громад мали змогу поглибити під час додаткових лекцій, присвячених ефективним комунікаціям, стратегічному плануванню, міжмуніципальному співробітництву, розробці цільових програм, проведенню досліджень морфологічного складу твердих побутових відходів і тарифоутворенню.

Жанна Голубєва, головна спеціалістка відділу розвитку громади Гощанської селищної ради:

«Особисто я взяла собі дуже багато корисної інформації. Працюю в Гощанській селищній раді три місяці. Долучилася до роботи з нуля, було взагалі важко вписатися в цю тему. Але завдяки Школі ММВ багато чого стало зрозумілим. За три місяці завдяки заняттям ми провели велику роботу: промоніторили старостинські округи щодо поводження з відходами; зробили репортажі про сміттєзвалища, сортування; визначили, які задачі стоять перед ОМС і громадою, для того щоб впровадити належне сортування, відбір ресурсоцінної сировини і багато іншого; запланували зустріч із керівництвом Славутської громади, щоб отримати досвід з управління ТПВ».

Сергій Новак, начальник відділу ЖКГ, транспорту, благоустрою та комунальної власності Рокитнівської селищної ради:

«Навчання пройшло на високому рівні, всі теми були охоплені, лектори доступно викладали матеріал. Висловлюємо велику вдячність організаторам навчання. Мені найбільше сподобався модуль, присвячений технічним аспектам планування системи управління відходами, розрахунку кількісних показників. Адже за наданими моделями зручно провести необхідні розрахунки, спланувати майбутню систему управління відходами».

Упродовж наступних місяців учасники(-ці) Школи ММВ будуть застосовувати здобуті під час навчання знання у практичній діяльності. Вони будуть готувати дорожні карти, які надалі стануть основою для місцевих планів управління відходами в їхніх громадах.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також