Учитель два роки шукає авто, яке у нього вилучили для ЗСУ

1063 0

Ми у соцмережах:

Учитель два роки шукає авто, яке у нього вилучили для ЗСУ

У квітні 2022 року на вулиці Пересопницькій, що у Рівному, патрульні поліцейські зупинили легковик. За його кермом перебував вчитель фізкультури Іван Шанюк. Його вигляд охоронцям порядку видався підозрілим: у педагога було бліде обличчя, звужені зіниці та тремтячі руки. Правоохоронці запідозрили, що водій перебуває у стані наркотичного сп’яніння. Оскільки це відбувалося у розпал кампанії з конфіскації автомобілів на потреби української армії, яку оголосила влада Рівненщини, то його легковик забрали на штрафмайданчик.

Втім, міський суд Рівного виправдав Івана Шанюка. Він пройшов огляд в обласному центрі психічного здоров’я населення. У висновку лікарів говориться, що той «не перебував у стані наркотичного сп`яніння».

Після суду вчитель звернувся до патрульної поліції, яка вилучала його авто. Але там його послали до обласної військової адміністрації, яка уже встигла передати автомобіль на потреби війська. Коли ж Іван Шанюк звернувся у військову частину, в які направили його авто, то там відповіли, що його автомобіля вони не отримували.

Оскільки знайти «Mitsubishi» власними силами йому не вдалося, то Іван Шанюк заявив про крадіжку правоохоронцям. І збирається судитися, щоб отримати компенсацію за зникле авто.

Юрій Клекотка, адвокат:

— Оскільки тоді діяв відповідний наказ начальника військової адміністрації, то автомобіль було вилучено. Коли суд закрив проти нього адміністративне провадження у зв’язку з відсутністю складу правопорушення, то мій клієнт звернувся з проханням повернути йому авто. Але виявилось, що автомобіля вже немає. Наразі триває кримінальне провадження та буде проведена оцінка майна. Тоді будемо звертатися з позовом до суду з вимогою відшкодувати завдані збитки.

Катерина Герасимчук, речниця теруправління ДБР:

— Здійснюється досудове розслідування за фактом можливого перевищення повноважень посадовцями однієї із військових частин. Зокрема, вивчаються обставини зникнення автомобіля «Mitsubishi Outlander» під час його передачі на баланс Збройних сил України. Транспортний засіб був вилучений у громадянина через нетверезе керування в умовах воєнного стану на території Рівненської області. Проте, найімовірніше, не був належно перереєстрований, через що останній почав отримувати штрафи, фактично не користуючись автомобілем.

Відповідно до експертної оцінки вартість транспортного засобу складає 402 тисячі гривень.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Вчиняються необхідні слідчі дії, спрямовані як на встановлення причетних до зникнення авто, так і на його повернення на користь держави.

Попередня кваліфікація правопорушення: перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 426–1 КК України).

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також