Учнів інтернату довелося рятувати від комах

1224 0

Ми у соцмережах:

Учнів інтернату довелося рятувати від комах

Вчора, 31 серпня, працівників управління ДСНС Рівненської області викликали для надання допомоги у Клеванську школу-інтернат.

 У будівлі школи на горищі завелися шершні. Поки що вони нікому не нашкодили, запевнили рятувальники. Проте з початком навчального року загроза того, що вони жалитимуть дітей, зросла.

Тож рятувальники виїхали на виклик та ліквідували гніздо цих комах.

Наслідки укусу шершня залежать від реакції організму та можуть бути різними. Отрута звичайних шершнів менш токсична, ніж бджолина, жало після укусу не залишається в рані, але шершень може нанести декілька укусів поспіль. Велика кількість отрути шершня викликає досить серйозне запалення. За високої індивідуальної чутливості (алергії) наслідки можуть бути важчими, а за великої кількості укусів, можливий летальний кінець. Ці комахи не вважають

людину ворогом, жалять захищаючи гніздо, своє життя.

Якщо біля гнізда було убито шершня, він може вивільняти феромони, які здатні призвести до атаки інших шершнів. Матеріали, які торкалися до цих феромонів, такі як одяг, шкіра та інше, також можуть викликати наступ, так само як і певні харчові ароматизатори, такі як бананові та яблучні, й аромати, що містять С5-спирти і складні ефіри С10.

Шершні дуже полюбляють їсти перестиглі фрукти і можуть задля цього, повністю в них занурюватися. Якщо випадково зірвати цей фрукт і потурбувати комаху, можна наразитися на укус.

Якщо ненароком, стурбувати гніздо українських шершнів, наприклад, у дуплі старого дерева (випадково копнути стовбур ногою, абощо), комахи згодом вилітають, роблять коло, визначають «ворога» і здатні переслідувати його декілька десятків метрів, але, вжаливши та переконавшись, що неприятель віддалився від їхньої домівки, найчастіше повертаються назад. Зазвичай, у таких випадках, можуть вилетіти один-два охоронці, які розвивають велику швидкість і, з розгону, жалять жертву, найчастіше, в голову, або шию (світлі місця). Тож, за наявності в одязі світлого коміру, та прикривши ним шию, з великою ймовірністю, можна припустити, що комаха з льоту вдарить у комір або каптур, та з почуттям виконаного обов'язку, повернеться до гнізда. Якщо-ж удар прийдеться в обличчя (щелепу), можна втратити рівновагу і впасти, як після кросу здібного боксера — звичайно не завдяки кінетичній енергії чи імпульсу руху шершня, а напевно через реакцію нервової системи на раптове впорскування отрути у м'язи — відомо, що у її складі є нейромедіатор ацетилхолін.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також