Ударимо по панельках... кольором

1644 0

Ми у соцмережах:

Ударимо по панельках... кольором

Радянські часи залишили нам у спадок одноманітні будинки у вигляді великих сірих коробок. Однотипні панельки і «хрущовки» стали відображенням цілої епохи. Змінити вулиці нашого міста вирішили студенти-архітектори п`ятого курсу Національного університету водного господарства та природокористування. Вони розробили проект трансформації типових будинків, для реалізації якого потрібна лише... різнокольорова фарба.

Юні архітектори на прикладі типових будинків міста реалізували особистий підхід кожного студента до цієї проблеми. За основу вони взяли творчість Фріденсрайха Хундертвассера — австрійського архітектора і живописця, творця оригінальних будівель. Хундертвассер стверджував, що людина має три шкіри: перша — природна, друга — одяг, третя — архітектура. Австрієць вважав, що третя шкіра має теж підпорядковуватись людині й змінюватись залежно від особистих побажань, бути відображенням її світогляду. Хундертвассер був переконаний, що не можна жити в однакових будинках-коробках, оскільки людям від цього погано. Кожен мешканець має право виглянути зі свого вікна і розфарбувати стіну навколо нього. Студенти розробили проект декоративної реставрації рівненських будинків з допомогою фарби. При його розробці врахували і матеріальне питання: при мінімальних затратах досягти бажаного результату. Як приклад: басейн на перехресті вулиць Мірющенка та Чорновола. Типовий будинок є одним з основних осередків спортивних подій міста і місцем проведення вільного часу рівнян. Знаходячись на перетині досить «живих» вулиць і відіграючи роль акценту, мало відповідає естетичним вимогам. Але поглянувши на це іншими очима, студентка Ольга Процюк показала, що можна змінити стереотип: використати колір і змінити наше уявлення про звичні речі. Видозміненою є не тільки будівля, а й середовище навколо. Цікавий паркан і кольорове замощення композиційно довершує ансамбль та індивідуальність ідеї. Але більшість часу люди все ж таки проводять у власних домівках. Мешканці багатоповерхівок звикли до «внутрішнього» інтер’єру своїх помешкань, залишаючи поза увагою їхній зовнішній вигляд. Cтудентка Ірина Лавренюк запропонувала варіант «переродження» житлового будинку на вул. Крушельницької. Типова будівля не відрізняється від решти подібних. Але додавши кілька ліній та колір, студенти отримали унікальний образ. Суворі, жорсткі лінії згладжуються плавними, невпорядкованими. Юні архітектори переконані, що оригінальний підхід і сміливість можуть змінити обличчя нашого міста. Варто лише додати яскравих фарб.

Дар’я Кондратюк.

Коментар Петро Рачков, професор, завкафедри архітектури НУВГП: — Проекти, в основу яких ввійшла творчість архітектора Хундертвассера, створені в рамках навчального процесу студентів. Чи реально їх втілити в життя? Все залежить від того чи буде замовник на проведення такої декоративної реставрації. За кордоном, як правило, замовниками виступають мерії. Хоча, враховуючи нинішню фінансову ситуацію, не можна сказати, що проект буде найближчим часом реалізований. Але якщо в бюджеті передбачаються кошти на фарбування фасадів будинків, то, можливо, й варто було б застосувати тут напрацювання наших студентів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також