- Україна ще 10 років житиме у воєнному режимі, і це добре, - науковець Грицак

285 0

Ми у соцмережах:

- Україна ще 10 років житиме у воєнному режимі, і це добре, - науковець Грицак

Сценарій війни російського диктатора Володимира Путіна простий – виснажити Україну настільки, щоб вона сама попросила капітуляції.

Однак, на думку українського історика Ярослава Грицака, українцям потрібно змиритися, що держава перебуватиме у воєнному режимі ще мінімум 10 років.


- У Заходу немає сценарію цієї війни. Той план, про який говорить український президент Володимир Зеленський, про кордони 1991 року наразі нереальний. Це дуже далека перспектива, яка може тривати до 10 років. Однак наступний рік буде дуже критичним для України, бо Росія має більше ресурсів. Тому Україні потрібний реальний план перемоги.

Українці мають розуміти, що для нас стратегічна перемога. На мою думку, це вхід у НАТО якомога швидше. Бо усі розуміють, що без цього не буде ніякого миру. Буде лише перемир’я на невеликий проміжок часу.

Другий варіант – Україна не входить у НАТО, але отримує захист неба. Наприклад, над Центральною, Західною Україною та Києвом. Це буде наш надійний тил. За цей час Україна робить усе, щоб озброїтися. Утворюється певний територіальний союз України з певними країнами НАТО: Великобританія, Голландія, Данія, Скандинавія, країни Балтії та Польща. Українці мають розуміти, що наступні 10 років ми житимемо у режимі воєнної країни. Не обов’язково думати, якщо не стріляють, то ми не живемо у режимі воєнної країни. Адже це не погано. Дуже часто воєнна економіка дає поштовх країні для розвитку. Вирішується багато питань. В першу чергу, зникає проблема з зайнятістю людей. Однак Україна не зможе вибудувати сильну воєнну економіку без допомоги союзників. Ми маємо стати такими, щоб Володимир Путін навіть не думав більше нападати
, - сказав науковець для DW.


Грицак додає, що територіальні поступки Росії – це не про віддачу територій назавжди:


- Президент Чехії говорив про тимчасові територіальні поступки. Стратегія полягає у німецькому сценарії. Територія, яка швидко інтегрується до Європи та робить швидкі зміни. Поділ західної та східної Німеччини протривав 44 роки. Потім стіна упала, а Німеччина об’єдналася.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також