Україна просить винищувачі – союзники поки опираються

608 0

Ми у соцмережах:

Україна просить винищувачі – союзники поки опираються

Постачання Україні сучасних винищувачів вважають наступним логічним кроком.

 Міністри оборони країн-союзників України мають провести черговий саміт наступного місяця на американській військовій базі «Рамштайн», де увага приділятиметься авіації, повідомляє «Politico».

Однак і в США, і в Європі поки відмовляються постачати Україні винищувачі.

«Сьогодні винищувачі абсолютно немислимі, — сказав високопоставлений представник європейської держави, — але ми можемо провести цю дискусію через два-три тижні».

Вашингтон сказав Києву, що постачання літаків «на даний момент заборонено», але дипломат на правах анонімності додав: «Там є червона лінія, але минулого літа у нас була червона лінія на рахунок HIMARS, проте той переїхав. А зараз уже ми постачаємо танки».

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хьокстра заявив минулого тижня в парламенті Нідерландів, що його Кабінет міністрів розгляне можливість постачання винищувачів F-16, якщо Київ про це попросить. «Ми відкриті, немає табу», — сказав він.

На початку минулого року західні союзники домовилися про «неписану політику» не постачати Україні повний пакет зброї одразу після вторгнення через побоювання, що «ми викличемо потужну відповідь з боку Росії», – сказав третій високопоставлений дипломат з іншого європейського уряду.

Ця стратегія мала повільну, але постійну тенденцію до підтримки Заходу, починаючи від протитанкових «Джавелін» і переносних систем ППО, таких як «Стінгери», до HIMARS, а нещодавно — ракет «земля-повітря» «Петріот», танків і бронетехніки.

Таким чином, поставка літаків є «лише питанням часу», передбачив той же дипломат.

Юрій Сак
, радник міністра оборони України, заявив, що пріоритетом Києва після танків є забезпечення безпеки реактивної авіації, і що «відмовки» союзників не є непереборними.

Українські ВПС звернули увагу на американські літаки F-16 і F-15, але відкриті й для інших. Більшість F-15 і F-16, що належать США, дислокуються в інших регіонах, включаючи Індійсько-Тихоокеанський регіон.

- Є майже 50 країн, які зараз використовують F-15, - сказав Сак. «Я ні на секунду не вірю, що Україна не заслуговує на бойову авіацію».

Однак відправлення літаків було б серйозним матеріально-технічним заходом для союзників України.

F-15 і F-16 потребують довгих якісних злітно-посадкових смуг, яких не вистачає в Україні. Експерти кажуть, що Росії було б легко помітити будь-які спроби побудувати оперативні бази та завдати їм удару.

Американські винищувачі F-18 або Gripen шведського виробництва були б більш доцільними, сказав Джастін Бронк, старший науковий співробітник авіації британського аналітичного центру RUSI, оскільки вони можуть злітати з коротших посадкових смуг і потребують менше обслуговування. Але обидва літаки відносно дефіцитні.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також