Українці швидко створили цифрову мережу керування військами, на яку США витратили десятиліття

676 0

Ми у соцмережах:

Українці швидко створили цифрову мережу керування військами, на яку США витратили десятиліття

Українці під час війни змогли створити цифрову розвідувальну мережу, яка координує ЗСУ на полі бою.

На щось схоже свого часу в США витратили десятиліття і мільярди доларів, повідомляє The Wall Street Journal.

Українська мережа безпілотників, солдатів і зброї пов’язана через супутниковий зв’язок і спеціальне програмне забезпечення. Вона координує і надає точність діям ЗСУ на полі бою. Це дозволяє солдатам маневрувати навколо великої та незграбної армії Росії.

Ветерани у сфері оцифрування в США підкреслюють, що Захід активно вивчає успіх України. Зокрема, він полягає в тому, що до розробки мережі українці активно залучають неурядові організації, а це дозволяє уникати бюрократії.

За словами британського підполковника у відставці Глена Гранта, зараз бюрократичні західні військові «надто повільні та важкі», щоб швидко застосовувати нові технічні рішення для вирішення проблем на полі бою.

«Противник 20 років готувався до великої війни. Ми зробили технологічний стрибок за 10 місяців», – написав міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у Twitter минулого тижня.

Українські програмісти оновили систему, яку військові називають «Delta», щоб надавати місцевим командирам розвідувальні дані з поля бою в режимі реального часу. Інформацію збирають безпілотники та громадяни, які проживають в окупованих Росією частинах України.

- Практично всі підрозділи, які минулої весни брали участь у боях за Київ, використовували «Дельту», доступ до якої підрозділи мають з ноутбука чи планшета, - зазначив співзасновник неурядової організації «Аеророзвідка», яка допомагала українській армії зі спостереженням Ярослав Гончар. - Ті, кого обстрілюють, найкраще вчаться.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також