Україна отримає від США інноваційні ліки від COVID-19

377 0

Ми у соцмережах:

Україна отримає від США інноваційні ліки від COVID-19

Україна отримає від США інноваційні ліки від COVID-19

Поки у світі не винайшли ліків, які здатні повністю вилікувати людину від COVID-19. Але світова практика свідчить про те, що деякі препарати здатні полегшити перебіг хвороби та пришвидшити одужання. До таких інноваційних ліків відносять Бамланівімаб (Bamlanivimab) та Етезевімаб (Etesevimab), які Україна отримає в межах співпраці з урядом США. Як зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, ці препарати:

• діють безпосередньо на вірус, зв’язуючись зі спайковим білком вірусу;

• запобігають його проникненню та розмноженню в людському організмі;

• знижують ризик виникнення ускладнень та потрапляння в лікарню.

Останні домовленості щодо отримання ліків були узгоджені під час візиту Володимира Зеленського до США. І вже на початку вересня до України було доставлено 60 тисяч флаконів лікарських препаратів, з них: 40 тисяч флаконів Етезевімабу та 20 тисяч флаконів Бамланівімабу. Загальна вартість ліків сягає 20 мільйонів доларів. Як зазначається на umn.ua, гуманітарна допомога буде розвезена в усі регіони України силами благодійних фондів.

Що відомо про ліки від COVID-19

У листопаді 2020 року FDA (Управління продовольства та медикаментів США) схвалило Бамланівімаб для використання під час лікування дорослих та дітей від 12 років, які відповідають таким критеріям:

• важать понад 40 кг;

• мають легкий або середньо-тяжкий перебіг хвороби;

• в їхньому анамнезі присутні фактори ризику тяжкого перебігу COVID-19 або госпіталізації.

Але пацієнтам, які були госпіталізовані через хворобу або потребують оксигенотерапії чи штучної вентиляції легень, цей препарат навпаки може нашкодити.

Етезевімаб має аналогічну дію, тому використовуватиметься для лікування легкої та середньої форми тяжкості COVID-19. Для запобігання погіршенню хвороби ці препарати можуть використовуватись разом.

Варто додати, що це не перші препарати для лікування COVID-19, які отримала Україна. Раніше МОЗ уже закупило 2784 флаконів препарату Тоцилізумаб і 14 346 упаковок Ремдезевіру.

Ремдезевір є противірусним препаратом, який був розроблений у 2015 році Дослідницьким інститутом інфекційних захворювань Армії США спільно з компанією Gilead Sciences. У США медики використовували його для лікування пацієнтів із позитивним результатом на COVID-19, що перебували в критичному стані. У результаті хворі, які отримали препарат, одужали швидше: за 11 діб замість 15. Враховуючи успішні випадки, препарат отримав дозвіл для екстреного використання для лікування COVID-19 в американських лікарнях. В Україні Ремдезевір офіційно включено до переліку схем лікування заражених COVID-19. Але він має позначку **, тобто може бути використаний виключно в умовах клінічного дослідження з відповідним дозуванням в індивідуальному порядку.

Для пацієнтів з тяжким та критичним перебігом хвороб ВООЗ дозволив використання препарату Тоцилізумаб — блокатора рецепторів до інтерлейкіну-6. Клінічні дослідження показали, що їхнє використання знижує вірогідність смертності серед таких пацієнтів на 13%.

Але активна робота з пошуку ліків продовжується, зокрема ВООЗ оголосив про початок клінічних випробувань нових потенційно ефективних препаратів від COVID-19 — Артесунат, Іматініб, Інфліксімаб.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також