«Укрбурштин» «душать» росіяни, заявляє Павло Ніколаєнко, директор підприємства

3339 0

Ми у соцмережах:

«Укрбурштин» «душать» росіяни, заявляє Павло Ніколаєнко, директор підприємства

Понад сім мільйонів гривень боргу має "Укрбурштин", одне із двох державних підприємств на Рівненщині, які мають дозвіл на видобування бурштину. Кредиторів у підприємства було сім. Та нещодавно більшу частину боргу купили дві фірми, причетні до російського бізнесу, і тепер вони мають повне право керувати справами "Укрбурштину".

Укрбурштин Днями відбулися збори кредиторів підприємства. ТОВ "М.Б.А. Фінанси" та ТОВ "Газ-Волинь", які володіють близько 60% усього боргу підприємства, п'ятьох інших виключили із ради кредиторів. Серед тих, кого усунули, — управління Державної фіскальної служби, якому "Укрбурштин" винний близько 2,3 млн. грн. Директор ДП "Укрбурштин" Павло Ніколаєнко після зборів заявив, що підприємство намагаються придушити росіяни, яким не вигідна конкуренція України на ринку бурштину: — "Укрбурштином" зацікавилися торік, коли ми заявили, що хочемо брати дозволи на видобування бурштину та розробку родовищ. Незабаром "Газ-Волинь" купило частину боргів нашого підприємства, а у січні цього року шляхом підкупу іншу частину боргу викупило "М.Б.А. Фінанси". Перекупили борги у Центру зайнятості та Державного інвестиційного фонду. Ми намагалися відсудити останню купівлю у суді, але аби залякати суддю, на нашому підприємстві провели перед цим незаконний обшук (прокуратура вилучала документи щодо трактора, який "Укрбурштину" не повернуло, взявши в оренду, приватне підприємство. — Ред.), і рішення було не на нашу користь. Якби ці два кредитори, які, очевидно, працюють у парі, пристали на мою пропозицію і взяли гроші, ДП "Укрбурштин" вийшло б зі стану банкрутства, запрацювало на повну силу і не залежало б від сторонніх фірм, а підпорядковувалося лише ДАК "Українські поліметали", дочірнім підприємством якого є. Понад сім мільйонів — це мої власні гроші, офіційно задекларовані, і я готовий їх вкласти в "Укрбурштин". Я і моя родина живуть на Рівненщині і вважаю, що це ненормально, коли область має такі запаси бурштину, а залишається дотаційною. Натомість, польська бурштинова біржа отримує мільйонні прибутки за рахунок нашого бурштину, добутого нелегально. Укрбурштин

Під час таємних зборів кредиторів
Ми розробили план, як легалізувати видобуток бурштину в Україні, хочемо створити Українську бурштинову біржу. Ці плани заважають Росії, яка нині лідирує на ринку бурштину, маючи поклади у Калінінграді. Для росіян вигідно, щоб державні бурштинові підприємства в Україні не працювали ефективно і не створювали конкуренції, а видобували 10 кілограмів бурштину на день, як "Бурштин Україна" (від ред.: підприємство, яке підпорядковується Державній службі геології та надр і єдине, яке має лізенцію на видобуток бурштину). Доки контрольний пакет залишатиметься у цих проросійських фірм, навряд чи "Укрбурштин" зможе нормально працювати. А оскільки кредитори діють згідно із законодавством про банкрутство підприємств, офіційно подавати до них до суду немає підстав. До слова, я вже вклав у ДП "Укрбурштин" близько півмільйона гривень власних коштів. Розрахувався, зокрема, із боргом перед працівниками, який тягнувся роками.
Записала Алла САДОВНИК.

Довідка "РВ"

ТОВ "М.Б.А. Фінанси" — російська фірма, зареєстрована у Києві. Її власники — однойменна російська компанія та росіянин Олег Аніщик. За однією юридичною адресою із цим товариством зареєстроване у Києві і ТОВ "М.Б.А. Фінанси-Украна", єдиним власником якої є відомий російський діяч Олег Єрохін. ТОВ "Газ-Волинь" зареєстроване на вулиці Симона Петлюри у Рівному, проте за юридичною адресою фірми немає. Директором товариства є колишній керівник Рівненської філії "МТ-банк" Сергій Мартинюк. Його дружина — одна із засновниць "Газ-Волинь", разом із братом Олексія Хахльова Юрієм Мірковим. Двома іншими власниками товариства є офшорні компанії "Гулбренд Венчурз ЕС.ЙС." та "Лафоремо Лімітед".


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також