«Укрзалізниця» заплатить дубенчанці моральну шкоду за смерть батька

4352 0

Ми у соцмережах:

фото - ілюстративне

72-річний житель Дубна помер 19 травня 2018 року від масивної травми тіла. Чоловік зненацька спіткнувся та потрапив на першій головній колії станції Дубно під потяг, яким керував машиніст «Укрзалізниці».

У червні 2021 року донька покійного звернулася до суду з позовом до АТ «Українська залізниця» про відшкодування моральної шкоди, заподіяної смертю. У позові зазначила, що після смерті батька відчуває пригнічення, в її житті відбулися невиправні зміни, а трагічна подія повністю зруйнувала важливий життєвий зв'язок.

Місцевий суд позовні вимоги задоволив частково, стягнувши з відповідача на користь позивачки 100 000 гривень моральної шкоди, хоча вона заявляла 200 тисяч.

Рішення суду першої інстанції до Рівненського апеляційного суду оскаржило АТ «Укрзалізниця», але колегія суддів її не задоволила, повідомила пресслужба Рівненського апеляційного суду.

Суд керувався тим, що доньці загиблого  була заподіяна моральна шкода внаслідок загибелі батька, отож вона підлягає відшкодуванню підприємством, як власником джерела підвищеної небезпеки. Відповідач в суді не довів, що шкода була завдана внаслідок непереборної сили або ж умислу потерпілого.

Колегія суддів також взяла до уваги докази, що містяться в матеріалах справи. Серед них — висновок експерта про те, що між спричиненням потерпілому внаслідок залізнично-транспортної пригоди тілесних ушкоджень і настаннями його смерті існує прямий причинно-наслідковий зв'язок. Позивачка надала суду квитанції про витрати на поховання батька, а також на виготовлення пам’ятника.

Зобов’язуючи АТ «Укрзалізниця» відшкодувати потерпілій моральну шкоду, а не машиніста, тобто особу, яка завдала цю шкоду, суд врахував вимоги частини першої статті 1172 Цивільного кодексу України.  У ній зазначено, що саме юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним свої трудових чи службових обов’язків.

АТ «Укрзалізниця» тепер набула права зворотної вимоги, тобто регрес) до винної особи в розмірі виплаченого відшкодування та тепер може стягнути з машиніста в судовому порядку 100 000 гривень.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також