- Умовно треба 10 років, щоб всі почали святкувати Різдво з Європою, - ректор Рівненської духовної семінарії

1764 0

Ми у соцмережах:

- Умовно треба 10 років, щоб всі почали святкувати Різдво з Європою, - ректор Рівненської духовної семінарії

Прояснили позицію церкви щодо переходу на святкування за новим стилем.

 Адже після нападу Росії у суспільстві посилилася дискусія про перехід з юліанського на григоріанський календар. Багато людей не хочуть мати нічого спільного з Москвою та Російською церквою, яка благословляє вбивства українців.

Це змусило консервативних священиків дозволити своїм прихожанам святкувати Різдво 25 грудня, як це прийнято у Європі. Однак офіційно церква поки притримується звичної дати – 7-го січня.

ПЦУ прогнозує, що справжній перехід на святкування за новим стилем можливий не раніше, ніж за 10 років. Позицію церкви пояснив ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький для «Суспільного».

За словами протоієрея Віталія Лотоцького, 10 років - це умовний відтинок, адже вони не можуть знати точно, коли це відбудеться:

- Вважаю, що роботу у цьому напрямку насамперед мають очолити духовенство, священнослужителі на парафіях, в єпархіях, у своїх релігійних громадах. Потрібно визнати, що досить довгий час вороги церкви спекулювали на цьому, ще з радянської доби, коли церкву відсторонили від суспільної ролі, від освітянського процесу. Тому ще потрібно багато повернути з того, що характерне для духовної України, для українського народу як православного люду.

Лотоцький також додає, що немає нічого страшного, якщо людина святкуватиме Різдво і 25 грудня, і 7 січня:

- Немає заперечень, якщо людина навіть щодня відзначатиме Різдво. Бо ж ми по суті щонеділі святкуємо Воскресіння Христове, то чому ж нам не святкувати Різдво Христове? Але треба окреслити собі, що святкування — це не тільки столи, колядки, численні гості, тим більше у такий непростий час, коли багато сімей зазнали непоправних втрат, горя та бід. Цього року святкування українського народу буде позначене зі сльозами на очах і з болем у серці.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також