Ундір захворів декретом

1796 0

Ми у соцмережах:

За кілька місяців у «декреті» політичні «пристрасті» в ОДА вляглися б —  і Ундіру можна було б спокійно повертатися до роботи

Українські чиновники — народ хворобливий. Як що — одразу на лікарняний. Це коли просто неприємності по роботі. Якщо ж справи зовсім кепські й попереду кримінальне провадження — управлінці раптово стають смертельно хворими. Першому заступнику голови облдержадміністрації Віталію Ундіру кримінал поки що не загрожує — він лікується від «підвищеного тиску», залишивши область без свого мудрого керівництва. І вимагає, щоб його відпустили у «декрет». Однак у відпустку по догляду за дитиною відповідального посадовця поки що не відпустили. Просто дивно, як ще область тримається — голова ОДА Муляренко пішов з посади, перший заступник захворів декретом… Залишається лише чекати президентського указу про призначення нового очільника області. Обидві ці події, до речі, були 21 серпня: погодження урядом Віталія Коваля на посаду голови Рівненської ОДА та заява про «декретну відпустку» Віталія Ундіра.

Віталій Ундір став першим заступником після скандалу. Його попередника Юрія Приварського, нагадаємо, Олексій Муляренко звільнив «за статтею», звинувативши у порушенні присяги держслужбовця (за погодження відпустки для начальника управління водного господарства та за довготривалі лікарняні). Досвід пана Приварського, який досі судиться за посаду, очевидно, надихнув і Ундіра. Бо той після поразки Порошенка на президентських виборах майже й не був на роботі: спершу брав відпустку на парламентські вибори (балотувався від «Європейської солідарності» Петра Порошенка у 153-му окрузі й посів третє місце з 10% голосів), потім був на лікарняних, а коли нарешті з’явився на роботі, поклав на стіл в.о. голови Ігоря Тимошенка заяву з проханням до травня наступного року надати йому відпустку по догляду за дитиною.

Право на таку відпустку у Віталія Ундіра є: його меншій доньці, народженій у 2017 році, коли він тільки став заступником голови ОДА, ще немає трьох років. Якби не одне але. Посада першого заступника — політична і доволі впливова. Саме на першому заступнику, наприклад, зав’язані тендери на будівництво та ремонти, а це — сотні мільйонів гривень щороку, за які домовлятися йдуть або до голови, або до першого заступника. Тому й не дивно, що і Приварського, й Ундіра пов’язували з перемогами конкретних фірм на тендерах. Цього року, наприклад, ОДА провела тендери на обслуговування доріг місцевого значення і «поділила» область між сімома маловідомими фірмами. Між іншим, ОДА активно співпрацювала і з фірмою, якою керує претендент на посаду голови ОДА Віталій Коваль, — ВВВ «Монтаж». Створена три роки тому, вона отримала 13 контрактів від ОДА та 184 млн грн. Тож спільна мова у Віталія Ундіра та Віталія Коваля, без сумніву, знайшлася б. А за кілька місяців у «декреті» політичні «пристрасті» в ОДА вляглися б — і Ундіру можна було б спокійно повертатися до роботи.

Проте заяву на декретну відпустку Ігор Тимошенко досі не підписав. Бо для самого Тимошенка, кадрового держслужбовця, це прямий квиток «на вихід». Вирішувати подібні питання все-таки мав би вже новий голова. Але з ким радитися, якщо указу про призначення Коваля немає і, можливо, й не буде? У коментарі «РВ» пан Тимошенко зазначив, що в ОДА ще вивчають «політико-правові обставини», а тоді визначатимуться, погоджувати відпустку для Ундіра чи ні.

Віталій Ундір пояснює:

— Дружина 2,5 року була у декретній відпустці, а я доньку за цей час практично не бачив: рано їхав, вона ще спала, приїздив, вона вже спала. Зараз у дружини з’явилася можливість піти на роботу — і вона вийшла 21 серпня. Ми спільно вирішили, що тепер мені час приділити увагу доньці.

Щоб ніхто не маніпулював і не говорив, що це спроба з мого боку десь втекти, відверто заявляю: якщо новому голові ОДА буде некомфортно у ситуації з моєю відпусткою, я готовий зустрічатися, говорити з ним та писати заяву на звільнення. Нікому не збираюся ставити перепони, заважаючи області розвиватися і рухатися у правильному напрямку. Але на відпустку по догляду за дитиною я маю повне право.

І мені дивно, що досі немає розпорядження про надання мені такої відпустки. Я зараз перебуваю на лікуванні, проте читав у ЗМІ, що ОДА буде розглядати заяву до кінця тижня. Але законом це не передбачено — її потрібно підписати у день подання. ОДА зобов’язана надати мені цю відпустку. Я маю таку можливість і хочу її використати. Готовий відстоювати своє право всіма можливими способами, зокрема, зверненням до суду. Адже якщо мене, першого заступника голови ОДА, не відпускають у таку відпустку, то як звичайні громадяни можуть скористатися цим правом? Проте наголошу ще раз: якщо новому голові буде незручна ця ситуація, я готовий зустрічатися і писати заяву на звільнення.

 Заяву Ундіру про декретну відпустку підпише Віталій Коваль?

Але новий імовірний голова Віталій Коваль — «своя» людина. Можна глибоко і не копати — достатньо глянути на його фейсбук-сторінку, яка рясніє спільними фотографіями з командою Петра Порошенка на Рівненщині та позитивними постами від представників ОДА про діяльність Віталія Коваля як президента федерації греко-римської боротьби на Рівненщині та директора дорожньої фірми. Окрім того, Віталій Коваль — давній друг голови облради Олександра Данильчука, який свого часу займався також боротьбою. Пан Коваль допомагав Данильчуку на останніх парламентських виборах, і його доволі часто бачили у кабінеті голови облради. Як подейкують, саме Олександр Данильчук завдяки своїм зв’язкам добився, аби на посаду голови РОДА призначили Коваля. Начебто активну роль у домовленостях відіграв голова Волинської облради та екс-нардеп Ігор Палиця, який товаришує не із Зеленським, звісно, а з Ігорем Коломойським. Проте це лише чутки.

А ось здивованість місцевих представників «Слуги народу» таким вибором голови ОДА — цілком реальна. Як підсміюються з недавно обраних від президентської партії рівненських нардепів, про кандидатуру голови ОДА вони дізналися з новин в Інтернеті. І тепер мало приховують своє роздратування, сподіваючись, що указ Володимир Зеленський таки не підпише.

— Погодив призначення Віталія Коваля Кабінет Міністрів, але указу президента немає, а довіряти старому уряду я не буду, — зазначає керівник «Слуги народу» на Рівненщині та обраний нардепом Дмитро Соломчук. — Проте не приховую: мені такий вибір не подобається, і думаю, президент не затвердить це призначення. Мені не подобається, що місцеві політики, які по 30 років при владі, знову просувають своїх ставлеників, щоб продовжити свою діяльність. У нас достатньо інших розумних, досвідчених людей. Але побачимо, як воно буде. Якщо все-таки указ буде і ця людина потрібна президентові, якщо він довіряє їй, то ми, звісно, будемо з нею працювати. А якщо чиновник не захоче працювати, то будуть застосовані інші методи — тюрма. Позиція президента та його команди жорстка: якщо чиновник буде організовувати якісь схеми, то нестиме кримінальну відповідальність.

Про Віталія Коваля, окрім того, що називають його ставлеником старої команди, погано не говорять. Сам він у політиці не був, є членом Національного олімпійського комітету України та президентом Рівненської обласної федерації греко-римської боротьби, організовує немало змагань для дітей. Нещодавно став заступником голови Всеукраїнської дорожньої асоціації — як директор ТзОВ «ВВВ Монтаж», яке створене три роки тому та займається будівництвом доріг. Окрім того, Віталій Коваль керує київським товариством «Санако», яке торгує зерновими. «ВВВ Монтаж», як ми вже писали, теж зареєстроване у Києві, проте виграє тендери лише на Рівненщині. За рік та чотири місяці фірма отримала 42 контракти на 427,4 млн грн бюджетних коштів.

У Віталія Коваля є дружина Ксенія, яка працює з чоловіком у «Санако», та дві доньки: Богдана та Злата. Родина живе у Києві, у квартирі, купленій ще у 2008 році. Іншого майна у сімейства, відповідно до декларації пана Коваля, немає. Торік зарплата директора двох підприємств склала неочікуваний мізер — 99 тис. грн (саме така сума задекларована у декларації, яку подав пан Коваль як претендент на посаду голови ОДА). Дружина задекларувала 45 тис. грн за весь 2018 рік. Якщо порахувати, то керуючи двома фірмами, пан Коваль отримував вісім тисяч гривень на місяць. Тож або Віталій Коваль помилився з цифрами, заповнюючи декларацію, або фірми, якими він керує, неуспішні, або майбутній голова ОДА не сплачує всіх податків.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також