Унікальна геліоелектростанція

1676 0

Ми у соцмережах:

Унікальна геліоелектростанція

Нещодавно в іспанській Андалусії відбулося урочисте відкриття електростанції "Gemasolar", що працює від сонячної енергії. Її унікальність полягає в тому, що вона здатна виробляти електрику навіть вночі, коли немає сонця.

Сонячне проміння, відбите від дзеркал, фокусується на вершині вежі, нагріваючи там рідину. Пара, що з'являється у процесі нагрівання, змушує обертатися турбіни, що виробляють електрику.

 
В ємностях на вершині вежі знаходиться не вода, а розчин розплавлених солей. Нагріваючись вдень, цей розчин зберігає тепло і продовжує віддавати пару після заходу сонця. Накопиченого тепла вистачає на 15 годин роботи в темний час доби й у похмуру погоду. Таким чином, сольові ємності служать ще і як тепловий акумулятор.
 
Навколо вежі розташовано саме дзеркала, а не сонячні батареї. Їхня кількість — 2600 штук, а загальна площа поверхні, що відбиває проміння, становить кілька тисяч метрів квадратних.
 
Рідина в точці фокусування проміння нагрівається до температури понад 900 градусів за Цельсієм. Потужність одержуваної енергії становить 20 МВт, чого достатньо для забезпечення електрикою 25 000 будинків. "Gemasolar" дозволить скоротити викид СО2 в атмосферу на 30 000 тонн на рік.
 
Геліоелектростанція "Gemasolar" є спільним проектом Іспанії й Арабських Еміратів. У нього було вкладено 410 мільйонів доларів. Ввесь проект зайняв два роки. На будівництво електростанції пішло всього п'ять місяців. Зараз "Gemasolar" працює не на повну потужність. Очікується, що до кінця 2012 року вона запрацює на 100%.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також