Унікальна колекція в Україні: на Рівненщині збирають картини, вишиті «бузком» (ВІДЕО)

531 0

Ми у соцмережах:

Унікальна колекція в Україні: на Рівненщині збирають картини, вишиті «бузком» (ВІДЕО)

Понад п'ять років збирали колекцію з 20 картин вишитих "бузком" у музеї на Рівненщині. Ця техніка була поширена на історичній Волині. Дослідниця вишивки Ольга Шустік розповіла, що нині в області немає жодної майстрині, яка б знала цю техніку і могла більше розповісти про її унікальність.

Ольга Шустік понад п'ять років досліджує техніку вишивання "бузком", яка була поширена на території історичної Волині, куди входить частина рівненського Полісся, повідомляє Суспільне.

З її слів, пошуки картин у цій техніці продовжують, щоб поповнити експонати у культурно-археологічному центрі "Пересопниця" :

- Ми запитували всіх, всі їх бачили, але ніхто не знав, як вони вишиті. Як правило, це звучала фраза так: «У моєї баби вона висіла вдома».

Вона розповіла, що разом із працівниками культурно-археологічного центру "Пересопниця" збирали вишиті картини серед жителів колишніх Костопільського, Березнівського районів і Рівненського.

Таким чином в музеї сформували колекцію з понад 20 картин, вишитих у техніці "бузок".

- Це єдина колекція в Україні. Жодна картина ніколи не буває однаковою, тому що кожна майстриня у свою роботу вносила щось індивідуальне. На жаль, жодної майстрині, яка знала в нас у регіоні, як це робити, ми не знайшли, додала дослідниця Ольга Шустік. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також