Універсальний будівельник — ваша професія на все життя! Випускники Вищого професійного училища №1 м.Рівне користуються попитом на європейському ринку праці

2022 0

Ми у соцмережах:

Універсальний будівельник — ваша професія на все життя! Випускники Вищого професійного училища №1 м.Рівне користуються попитом на європейському ринку праці

Українському ринку праці потрібні лише 40% працівників з вищою освітою. Більшість вакансій вимагають рівня висококваліфікованих випускників професійно-технічних училищ. Сучасні будівельні компанії, здійснюючи весь комплекс загальнобудівельних, опоряджувальних та інших робіт, аби залучити до їхнього виконання меншу кількість робітників, створюють комплексні бригади, для укомплектування яких потрібні робітники, які володіють двома-трьома, а то й чотирма професіями, що близькі за технологіями. Таких універсальних будівельників готує Вище професійне училище № 1 м. Рівне. Саме ці професії гарантують затребуваність робітника протягом усього його трудового життя, дадуть перспективи його конкурентоздатності на українському та європейському ринках праці.

Навчально-матеріальна база та педагогічний колектив училища в повній мірі забезпечують якісну підготовку кваліфікованих робітників за найновішими будівельними професіями. До послуг учнів — комплекс навчальних кабінетів та навчально-виробничих майстерень, спортивна, виховна та житлова база. А ще, що дуже важливо, на базі училища діють навчально-практичні центри відомих компаній — «Кнауф Маркетинг-Україна» та «Снєжка-Україна». Наразі ведеться підготовка до відкриття третього НПЦ — «Деревообробник». П’ять деревообробних майстерень училища отримають нові деревообробні верстати і різноманітне обладнання.

Українські представництва провідних європейських виробників будівельних матеріалів охоче влаш­товують на базі училища майстер-класи, семінари-практикуми та різні тренінги, на яких їхні консультанти вчать майстрів виробничого навчання й учнів своїх найновіших технологій. Зокрема, протягом квітня-травня цього року компанія «Снєжка» проводила всеукраїнський онлайн-конкурс із виготовлення та декорування дерев’яних виробів. Виріб рівнян та його художнє оформлення лаком-антисептиком Vidaron зайняв перше місце в Україні.

Вихованці училища здобувають відмінні професійні знання, цікаво і змістовно проводять дозвілля, неодноразово перемагали на всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Так, у травні 2019 року в місті Дніпро відбувся всеукраїнський конкурс «Кnauf MGK 2019 Ukraine» з професії «Монтажник гіпсокартонних конструкцій», який складався із теоретичного та практичного турів для майстрів виробничого навчання й учнів. Честь ВПУ № 1 м. Рівне захищали майстер в?/?н Микола Савченко та учень групи № 23 Роман Добриднік. За результатами двох турів команда училища здобула переконливу перемогу.

А в 2018 році на базі ВПУ № 1 м. Рівне відбувся ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти з професії «Муляр», який, до речі, востаннє проводився аж 17 років тому. В конкурсі взяли участь 24 переможці ІI (обласного) етапу. Учень училища Іван Заєць виборов перше місце в Україні.

Зараз у ВПУ № 1 м. Рівне навчаються 700 учнів за різними будівельними професіями. Найбільшою в училищі популярністю користується професія «Опоряджувальник будівельний», де учень може освоїти чотири спеціальності — штукатура, маляра, лицювальника-плиточника та монтажника гіпсокартонних конструкцій. Набута укрупнена професія додає випускнику училища впевненості в житті, оскільки в майбутньому, можливо, не доведеться перенавчатись та перекваліфіковуватись.

Друга за популярністю професія — «Деревообробник будівельний». Її здобувач також може опанувати чотири спеціальності — столяра, паркетника, тесляра та верстатника деревообробних верстатів. Стабільним попитом користуються професії: «Монтажник гіпсокартонних конструкцій — маляр», «Монтажник систем утеплення будівель — штукатур», «Муляр — пічник — штукатур», «Столяр (виробництво меблів) — верстатник деревообробних верстатів». Приваблює молодь і професія «Оператор електронно-обчислювальних та обчислювальних машин — обліковець з реєстрації бухгалтерських даних».

ВПУ № 1 м. Рівне одним з перших в Україні набуло статусу навчального закладу нового типу — вищого професійного училища, що дало навчальному закладу можливість започаткувати підготовку молодших спеціалістів за фахом «Будівництво та експлуатація будівель і споруд» та «Опорядження будівель і споруд та будівельний дизайн» із присвоєнням кваліфікації, відповідно, техніка-будівельника або техніка-дизайнера. По завершенні навчання молодий спеціаліст має можливість без ЗНО вступити на 3?й курс НУВГП відповідно до угоди між ВНЗ та училищем.

У навчального закладу зі славним минулим — велике майбутнє. Адже реалії сьогодення свідчать про нестачу висококваліфікованих будівельних робітничих кадрів і на українському, і на європейському ринках праці. Щоправда, вітчизняні роботодавці ще програють закордонним за рівнем оплати праці. Але так триватиме, сподіваємось, недовго: Україна розбудовується, престиж будівельної професії зростає, а заробітки українських будівельників все менше поступаються європейським.

Вище професійне
училище № 1 м. Рівне

м. Рівне, вул. С. Бандери, 69;
тел.: (0362) 63-51-76,
(0362) 63?50?49, (0362) 63-69-85; rivnevpu1@gmail.com;
www.vpu1.inf.ua


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також