Усім охочим розкажуть у Рівному про таємниці органного залу

949 0

Ми у соцмережах:

Усім охочим розкажуть у Рівному про таємниці органного залу

Гідам Рівненщини провели авторську екскурсію органним залом. Раніше цей об’єкт туристи могли оглянути лише зовні. Тепер же його представили як повноцінну атракцію, яка доповнить мандрівну мапу області. Це відбулося в рамках проєкту «Таємниці органного залу». Такі екскурсії планують зробити постійними.

Об’єкт справді цікавий, має свої таємниці і унікальності. Споруда є пам’яткою культури місцевого значення. Її звели у 19 столітті. Це був костел Святого Антонія. Її побудували на місці трьох попередніх римо-католицьких святинь. До ІІ Світової війни це була найвища споруда міста. Потім радянська влада костел закрила. У 1940—1980-их роках тут був кінотеатр, а з 1987 року - зал камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії.

А одним із найцікавіших і найбільших об’єктів споруди є орган, який має свою історію.

- Насправді рівненському органу трохи більше 30 років. Його виготовили майстри чеської фірми «Рігер Клосс», а у серпні 1989-го року його прийняла державна комісія, - розповіла краєзнавця і журналістка Світлана Калько. - Унікальність рівненського органу полягає у тому, що він зроблений з урахуванням акустики концертної зали. Першопочатково цей інструмент мав їхати не в Рівне, а в Архангельськ. Проте після вивчення акустики приміщень орган, який важить 12 тонн і має 3 тисячі трубок, залишився у нас. Сам інструмент ви не побачите, він знаходиться всередині, у такому собі святилищі, куди пускають лише майстрів та спеціалістів, а перед нами на сцені – антураж, декоративна перегородка.

Також, для тих, хто займається внутрішнім туризмом, краєзнавиця розповіла і про фундатора костелу, власника міста Казимира Любомирського. Саме він розпочав будівництво храму. Тут була і родинна усипальниця князів та інших вельмож, які жили в Рівному. Її радянська влада теж зруйнувала і з цим пов’язана ще одна сумна і таємнича історія.

На екскурсії можна було також ознайомитися із потаємними кімнатами колишнього храму, відвідати виставку, яка діє у цокольному приміщенні, побачити першу міську електропідстанцію та насолодитися грою органу, повідомляє Рівненська ОВА,


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також