Устю обкладуть текстилем

1804 0

Ми у соцмережах:

Устю обкладуть текстилем

Бетон на берегах та каналізаційні скиди повільно вбивають Устю — річка втрачає здатність до самоочищення, через що влітку часто гине риба, а вода цвіте. Міська влада Рівного сподівається врятувати Устю і має на це вже 14 мільйонів гривень.

устя 2 Розпочати планують з розчищення підходів до річки, які заросли деревами та кущами, — щоб вільно можна було пройти її берегами. А там, де немає плит, тобто на ділянці від Басового Кута до вулиці Степана Бандери, обкласти берег геотекстилем. Микола Хлапук, завідувач кафедри гідротехнічного будівництва НУВГП:

— Над проектом щодо Усті якраз працюють наші фахівці — він охоплює ділянку від шлюзу біля Басівкутського водосховища і до вулиці Степана Бандери. Щоб береги не розмивало, їх буде укріплено, але не бетоном — а геотекстилем з травою. Це більш близький до природи матеріал, що дозволить річці нормально функціонувати. Бо бетон перетворив її на канал, через нього навколишню територію часто підтоплює. Було б добре приступити до робіт вже влітку, щоб до кінця року їх завершити.
Тим часом уже кілька років як намагаються вирішити проблему скидання нечистот у річку від приватних будинків так званого Царського Села, збудованого у природоохоронній зоні Усті. Поки що безуспішно. Чиновники вважають, що вирішити цю проблему можна лише тоді, коли в цьому районі буде прокладено каналізаційну мережу. Володимир Хомко, міський голова Рівного:
— Раніше у кожному дворі в Басовому Куті був дерев'яний туалет, а тепер усюди септики, скиди потрапляють у річку. Проблему вирішимо, коли в тих мікрорайонах вдасться прокласти каналізаційні мережі. Ми пропонуємо мешканцям цих вулиць будувати їх на умовах співфінансування — 50% вартості сплачує міська влада, половину грошей дають вони. Такі заяви від рівнян уже є. Окрім того, цього року запланували ремонт двох шлюзів — в районі кафе "Венеція" та біля Басівкутського озера. Одночасно будемо осушувати затоплений берег, що біля вулиці Котляревського. Загалом маємо на все це 14 мільйонів гривень з природоохоронного фонду.
Олена ВЛАСОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також