В адаптованому карантині більше мінусів, ніж плюсів

810 0

Ми у соцмережах:

Сергій Васильчук

Не встигли рівняни оговтатися від другої хвилі зростання захворюваності на коронавірус, як їх уже застерігають про наближення нового піку поширення небезпечної інфекції. Відтак уряд продовжив карантин до кінця літа, а у владних колах області та міста заговорили про ймовірність повернення до суворіших обмежень. Чи виправдовують себе запроваджені в Україні, в тому числі й у Рівному, карантинні заходи? З цим запитанням редакція звернулася до заступника міського голови Сергія Васильчука, який не раз висловлював думку, що в нас із заборонами дещо перегинають палицю.

— Щодо продовження карантину до 31 серпня, то, можливо, так і треба, — каже Сергій Васильчук. — Але кроки, до яких вдалася центральна влада, починаючи з травня, як на мене, неправильні та невиправдані. Ми говоримо про якийсь адаптивний карантин: комусь дозволяємо працювати, а іншим — ні. А треба, на мою думку, прийняти одне просте рішення — для всієї країни мають бути прописані єдині правила.

Була б моя воля, я б уже давно відкрив дитячі садки, але з вимогою жорсткого дотримання карантинних заходів. Нехай би й богослужіння у церквах правили. Дозволив би працювати творчим колективам, тренуватися спортсменам, займатися всім охочим у клубах за інтересами. Але знову ж таки з дотриманням усіх необхідних епідеміологічних правил. Чому? Бо ми ж, будемо говорити відверто, не живемо на якійсь іншій планеті, тому знаємо і бачимо, що відбувається насправді. Взяти, для прикладу, ті ж деякі ресторани чи фітнесклуби, що працювали ще до отримання офіційного дозволу на відкриття. Хоча, зрештою, чим ресторан небезпечніший, ніж заповнена пасажирами (нехай і лише на сидячих місцях) маршрутка? А хіба у спортзалі можна швидше заразитися COVID, ніж на ринку? Навряд чи.

Втім, необґрунтованість заборони чи надання дозволу на ті чи інші види діяльності — це лише один бік медалі. Є ще й інший — невидимий, або темний, який ще більш небезпечний. Ідеться про економіку. Так, за підрахунками експертів, виробництво порівняно з попереднім роком впало на 8%, а дехто стверджує, що на всі 10%. За три місяці карантину ми недоотримали у бюджет міста 61 мільйон гривень, а до кінця року в нас, за різними прогнозами, цей дефіцит складе від 100 до 150 мільйонів гривень. Це, у свою чергу, негативно позначиться на фінансуванні усіх без винятку місцевих програм. Не кажу вже про зменшення зарплат і зростання безробіття, що заганяє людей за межу виживання.

Отож не раз уже казав, що треба зробити все можливе, аби у нас максимально все працювало, але водночас, наголошую, дотримувалися суворих карантинних заходів. А не може бути так, що все вирішується в ручному режимі: такому ринку можна працювати, а такому — ні, цей клуб відкрити, а цей — ні. Не треба озиратися на сусідні області. Необхідно виходити з ситуації, що склалася у нас. А насамперед подумати про людей: не тільки про їхню безпеку, а й про те, за що вони мають жити.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також