В «Агрохолдингу Зоря» — у розпалі жнивна кампанія

2482 0

Ми у соцмережах:

Володимир Якута

Тривають жнива у ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що в Рівненському районі. Поблизу села Голишів збирають озиму пшеницю. Працює 6 сучасних комбайнів, 8 КамАЗів для вивезення зерна та допоміжна техніка.

Головний агроном ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Олександр Мельник розповідає, що зібрали озиму пшеницю майже з 500 гектарів, а це половина засіяних площ: — Урожайність в основному 75 центнерів із гектара. А це на тонну більше, ніж торік. Сонце пече, але загалом погода сприятлива, зерно йде 14-15 відсотків вологості, тобто не потребує досушування. Думаю, швидко впораємося і зберемо решту врожаю без втрат. Зараз для цього є всі умови: люди, техніка, пальне. Для працівників привозимо сніданок, обід і вечерю. З КамАЗа спускається на землю усміхнений засмаглий чоловік. Це водій із 37-річним стажем, полтавчанин Віктор Колісніченко. Ще у 1980 році зустрів у Зорі свою долю, і Рівненщина стала його другою батьківщиною. На роботу його приймав вже покійний Володимир Плютинський. Всі ці роки пан Віктор професії не зрадив, отримав неабиякий досвід і знає, що жнива легкими не бувають, але зарплата варта того, аби працювати на повну силу. Каже, все змінюється в кращий бік. — З приходом на зорянські землі Групи компаній «VITAGRO», до якої входить агрохолдинг, маємо добру роботу, є бажання працювати, висока зарплата, і люди задоволені, - розповідає Віктор Колісніченко. — А нам в селі головне, щоб робота була. Вигідний і розрахунок за земельні паї.

Олександр Мельник

Машини поступово заповнюють зерном. Наступний етап — зорянський елеватор, що є невід'ємною частиною у загальній складовій жнивного процесу. Сюди звозять весь зібраний на полі урожай. Вже з перших хвилин прибуття спеціалізованого транспорту на елеватор тут беруть проби зерна, у сертифікованій лабораторії проводять аналіз, аби визначити його вологість. Вже за результатами направляють на очищення або на підсушування. Володимир Якута, завідувач елеватора ТОВ «Агрохолдинг Зоря», охоче ділиться як тим, що відбувається тут зараз, так і планами на майбутнє: — У складах уже закладено на зберігання понад 8 тисяч тонн зерна. Це ріпак та озимий ячмінь, розпочали прийом пшениці. Щодня надходило 600-700 тонн ячменю та ріпаку, при добрій погоді пшениці до тисячі тонн за добу приймемо і переробимо. На вулиці зерно не залишається. Приємно, що урожайність і вал зерна щороку збільшуються. Позмінно працює на елеваторі 20 осіб. Люди в жнива не рахуються з часом і працюють до останньої машини з поля, аби привезений хліб закласти в комору. А щодо майбутнього, то людина так влаштована, що завжди, чогось досягнувши, прагнеш більшого. Нещодавно під час візиту інвестора ми обговорювали питання про будівництво нового елеватора. Він буде на цій же території, ближче до залізниці, модернізований, сучасний, з відвантаженням до вагонів, щоб все було зручно і на місці. Плануємо, що наступного року підготують проект, розпочнеться конкретна робота, в цілому це дасть змогу збільшити потужності елеватора на 40 тисяч тонн зерна.

Віктор Колісніченко

Це найближчі плани. А нині тут, мов у мурашнику — автомобілі постійно завозять урожай 2017 року. А це не лише прибутки для компанії, а й вигідний розрахунок з пайовиками, які можуть обирати, що отримати: пшеницю, цукор чи готівку. ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що входить до Групи компаній «VITAGRO», з 2015 року обробляє у Рівненській та Волинській областях понад 8 тисяч гектарів орної землі. Тут діє відпрацьована нерозривна схема: тільки збирають урожай, відразу дискують, обробляють, підживлюють грунт і засівають нові культури. Справжній господар знає ціну кожної погожої днини.

Сергій ТКАЧЕНКО.

@


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також