В «Агрохолдингу «Зоря» вже жнивують

965 0

Ми у соцмережах:

В «Агрохолдингу «Зоря» вже жнивують

Збирати врожай озимого ріпаку почали у ТОВ «Агрохолдинг «Зоря», що в Рівненському районі, ще 5 липня. Одночасно на двох площах у Рівненському районі рівномірно рухаються п’ять комбайнів. Коли бункери наповнюються, КамАЗи везуть намолочене насіння на елеватор. Загалом ріпаку цьогоріч у господарстві посіяно на площі понад тисяча гектарів. Майже третину вирощеної культури вже зібрали. На темпи збору ріпаку трохи впливають дощі.

Олексій ЛуцюкОлексій Луцюк із Острога жнивує вже 8 років. Три з них працює у ТОВ «Агрохолдинг «Зоря». Каже, роботою задоволений і зарплатою теж. Сучасна зернозбиральна техніка дає змогу якісно збирати урожай, вона надійна, комфортніші умови праці і значно менше навантаження на комбайнерів. Цього року комбайнер взяв помічником свого 20-річного сина, аби той звикав до хліборобської праці та вчився заробляти самостійно. Наразі син справляється із завданнями. Тож, посміхається Олексій Луцюк, хоче привчити сина бути ближче до землі, до хліба, до роботи, яку сам любить давно.

Біля села Голишів завершують обмолот ріпаку на площі 112 гектарів.

— На цьому полі працює 2 комбайни «КЛААС» і 4 автомобілі, які відвозять намолочене насіння на елеватор. Завершуємо збирання озимого ріпаку. Урожайність — понад 3 тонни з гектара, — розповідає обліковець Олександр Андріюк. — Затримки з транспортом немає. Всім необхідним забезпечені, запчастинами, пальним, техніку вчасно заправляємо, при потребі приїжджає сервісна служба. Працівникам привозять безкоштовні обіди. Все в робочому режимі.

Сергій ПрокоповГоловний агроном господарства Сергій Прокопов, показуючи одну із вирощених рослин, розповідає:

— Ми бачимо нормально розгілковану рослину. На ній орієнтовно 200-250 стручків. Це нормальний показник, але можливо, що окремі з них не запилені. Весняний період похолодання вплинув на розвиток ріпаку, а достатньо інтенсивні опади в період цвітіння не зовсім сприяли активному запиленню. Останній місяць без дощів рослина потерпала від посухи. Це дещо позначилося на масі насіння, через що маємо трішки недобір до плану. Всі ці чинники позначилися на врожайності.

Сьогодні ми вже зібрали врожай з майже третини площ. Середня врожайність — 35 центнерів з гектара. Це трішки менше, ніж очікували, але все одно непоганий урожай. Ми маємо посіви культури, розтягнуі в часі за дозріванням: ранні, середні, пізні гібриди ріпаку. Ранньостиглі і такі сорти, як «Рохан», «Вісбі», вже обмолотили. Почали обмолот середньостиглих сортів фірм Ліма грей та Байєр. Одні гібриди проявили себе в цьому році краще, інші гірше, але це досить передові гібриди в світі, і вони себе виправдали.

Зерно доводиться підсушувати, адже молотимо при 10-11% відсотків вологості, а стандарт для зберігання — 7-8%. Тому веземо на свій елеватор, проводимо очищення і при потребі досушуємо.

Ріпак — одна з основних високорентабельних культур у господарстві. Її збирають першою, і саме вона дає перший прибуток. Оптимальні терміни для збору ріпаку — 10 днів. Тож аграрії в агрохолдингу планують завершити обмолот культури впродовж цього тижня. На черзі — озима пшениця. Її почнуть збирати за сприятливих погодних умов.

Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також